В модерната йога средството се бърка с дестинацията

Ако отивате в Хималаите, първо можете да се возите в самолет или кола. Това, че се возите в самолет или кола, обаче, не означава, че непременно ще се озовете в Хималаите. Всеки ден милиони хора пътуват както със самолети, така и с автомобили, но няма мистериозно или случайно да се озоват в Хималаите, без това да е тяхната цел или дестинация.

Целта или дестинацията на Йога е самата Йога, самото съединение, на малкото Аз и Висшето Аз (Макар че не е целта на тази статия да даде окончателно или категорично определение на термина Йога – което може да бъде описано по различни начини – това е свързано с реализацията чрез пряк опит на съществуващия съюз между Атман (Аза) и Брахман (космическия абсолют), Живатман (индивидуалното съзнание) и Параматман (универсалното съзнание), Шива (мъжката енегия) и Шакти (женската енергия), или реализацията на Пуруша (съзнанието), стоящо самостоятелно, отделно от Пракрити (материята). Самият факт, че човек може да направи няколко разтягания с тялото си, сам по себе си не означава, че човек се насочва към този висш съюз, наричан Йога.

Ето един пример за злощастното изкривяване на йога терминологията и практиките касаещ метода, който практикуваме, преподаваме и обичаме:

Уебсайтът ashtanga.com (а и болшинството йога студиа) описват Ащанга Йога като практика на дишане и пози преподавана от Патабхи Джоис (1915):

„Ащанга йога е система йога, предадена на съвременния свят от Шри К. Патабхи Джоис. Този метод на йога включва синхронизиране на дишането с прогресиращи серии пози – процес, предизвикващ интензивна вътрешна топлина и обилна, пречистваща пот, която детоксикира мускулите и органите. Резултатът е подобрена циркулация, леко и силно тяло и спокоен ум. ”

Свами Шивананда Сарасвати (1887-1963), основател на Обществото на божествения живот в Ришикеш, Индия пише за Ащанга Йога:

“Казва се, че първоизточника на класическата йога е бил самият Хиранягарба (създателя на вселената). Мъдрецът Патанджали  формулира тази наука в определена система под името Ащанга Йога или Раджа Йога (Царската йога). Това формира една от Шад-Дарсананите или Класическите системи на философията. …. Раджа йога на Патанджали обикновено се нарича Ащанга йога или Осморния път и чрез практикуването и се постига свобода.“

За да видите какво е Ащанга виняса йога кликнете тук.   За да видите какво не е – кликнете тук.

С други думи в днешно време йога се практикува за постигане на леко и силно тяло и спокоен ум (което е едно от средствата) за постигане на целта на автентичната Йога (която е свобода).

Каква е целта на Йога?

Много хора работят с диети, упражнения и междуличностни отношения. Това може да включва фитнес часове, семинари за храна или готвене или много форми на личностна работа, включително групи за подкрепа или психотерапия.  Когато не са  насочени към постигането на състояние на Йога те не са Йога, колкото и да са полезни.

И все пак работата с тялото, храната и взаимоотношенията може да попада в областта на Йога, когато целта е Йога. Ключът е целта или дестинацията, която човек държи в сърцето, ума и убежденията си. Без това да е насочено към състоянието на Йога, методите трудно могат да бъдат наречени Йога.

Има Йога за истинските търсачи на Йога

За огромното мнозинство, което търси функционална тренировка или функционални програми от упражнения, ще има изобилие от функционални треньори. За малкото проценти, които търсят Йога, ще продължат да съществуват малко на брой и малки йога пространства за истинска Йога. Така работят нещата. Феноменът на правилото на мнозинството ще продължи да властва. Ако достатъчно хора кажат, че Йога е фитнес или медицинско лечение, това ще е така, поне в съзнанието на мнозинството, както се случва през последните години.

Йога се занимава с тялото, дишането и ума, но е насочена към това извън ума. Въпреки това:

Ако един ден физикотерапевтите, които се занимават с тялото, колективно нарекат работата си Йога, това ще е така в съзнанието на мнозинството.

Ако един ден дихателните терапевти, които се занимават с дишането, колективно нарекат работата си Йога, това ще е така в съзнанието на мнозинството.

Ако един ден психотерапевтите, които се занимават с ума, колективно нарекат работата си Йога, това ще е така в умовете на мнозинството.

И все пак, въпреки това правило на мнозинството, ще има малка шепа йоги на разположение, предимно извън публичното зрение, за да се помогне на хората, които търсят Йога като Йога. Така работят нещата.

Сподели
Последни публикации