Какво означава да си успешен в Йога?

Отговорът на този въпрос се променя драстично с преминаването от традиционното към модерното значение на Йога:

Според съвременния възглед успехът в Йога се доказва от състоянието на физическото тяло и намаляването на физическите заболявания.

Според древната гледна точка, успехът в Йога се доказва от степента, в която човек изпитва реализация на вечното Аз, което е извън физическото тяло, неговите болести и неизбежната му смърт.

Кажете достатъчно голяма лъжа достатъчно често и хората ще повярват:

„Йога е медицинско лечение“. „Йога е физическа терапия“.

Йога, предефинирана като медицинско лечение

В днешно време Йога се разглежда като медицинско лечение, сякаш е просто програма за физическа терапия. Има дори усилия съвременната йога да бъде покрита от застрахователните програми като лечение на специфични заболявания. Въпреки че това е добре за физическото здраве на хората, това допълнително ги убеждава, че Йога е само физическа терапевтична програма.

Терапиите са полезни

Физиотерапията е полезна и необходима професия. Въпреки това, съставянето на поредица от упражнения с цел лечение и наричането им „Йога“ не е услуга както за тази професия, така и за Йога. Изправителната гимнастика е полезна, но не е Йога.

Кражба

Да се ​​изкриви използването на името “Йога” по такива начини е равносилно на кражба на името “Йога”.

Единствената цел на Йога е духовна

Йога е систематична наука, чиято единствена цел е духовна, независимо дали я наричате просветление, самореализация или други подобни термини. Работата с физическото тяло е с цел тялото да не е пречка в практики като йога медитация, съзерцание и размишление. Пречките пред тези духовни практики естествено се свеждат до минимум или се премахват напълно в процеса на следване на Йога.

В днешно време Йога се практикува заради страничните и ефекти: Това, което се случва, е объркване на целите. Целта на традиционната йога е духовна по природа, а страничните ефекти включват физическо изцеление, сила, гъвкавост, релаксация. Това е все едно лекар да ви предпише хапче заради страничните му ефекти. В съвременните времена Йога се предписва за страничния си ефект, докато истинската и цел обикновено се игнорира. Това не означава, че хората не трябва да се възползват от Йога, дори ако се практикува само малка част и тази малка част да е така променена, че всъщност вече да не е Йога. Някои от физическите терапии, които се разработват с името Йога, може да са много полезни за физическото здраве.

Истинският смисъл на Йога се губи

Разработването на програми за физическа терапия и наричането им Йога и съответно съсредоточаването върху един малък аспект на Йога (физичесия) води да загуба на цялото, по-голямо и истинско значение на Йога и лишава хората от невероятната дълбочина и полза на една от най-важните науки.

За да разберете какво е истинското значение на Йога кликнете върху този линк

Една от възможните алтернативи:

Би било тоооолкова ….. по-ясно, ако класовете, в които се практикуват предимно асани, се наричаха класове по асана вместо часове по Йога, макар че това вероятно няма да се случи.

Представете си за момент, че трябва да отидете на лекция на учител по йога, но в рекламата се казва само, че той ще преподава йога клас. Хората щяха да дойдат с постелките си и облечени за физическа практика. Учителят може да изнася лекция за йогическото съзерцание или Ащанга йога, например, но това наистина ще е клас по Йога. Въпросът е би ли го нарекъл само „ клас по йога“? Разбира се, че не.

Ами ако в рекламата се казва, че това е йога клас и хората се появат, за да открият, че това е двочасово пеене на мантри, а не клас за асани. Това наистина ще бъде Йога, въпреки че рекламата не споменава, че става въпрос за тази или онази форма на бхакти Йога. Дали учителят би нарекъл този клас само „клас по йога“? Разбира се, че не.

Така че защо тази малка част от Йога, наречена асани, се издига до статуса на цялата наука Йога. Наистина би било мноооого по-ясно, ако класовете, които са предимно за асани, се наричат ​​класове за асана вместо часове по йога, макар че, отново, това вероятно няма да се случи.

Сподели
Последни публикации