Изследване на значимостта на „Йога чикитса“ и жизненоважната роля, която тази серия играе в подобряването на здравето.

Крайната цел на йога е да достигнем по-високо ниво на съзнанието, но без добро здраве и силна, балансирана система това е много трудно да се реализира. Следователно, една от основните цели на всекиденвното практикуване на асана е да служи като терапия за многото и различни заболявания, които могат да засегнат физическото, менталното и емоционалнито ни състояние. Когато се практикува правилно асаните могат да излекуват и коригират дисбалансите и да направят системата ни силна, стабилна и издръжлива. Прогресът в йога е постижим само когато всички заболявания са излекувани и човешката система е в цялостен баланс.

Това е и основната концепция в учението на Кришнамачария и неговия ученик Патаби Джойс:  “Физическата сила, силата на ума, и силата на сетивните органи – всички те са много важни. Без тях, не може да се постигне сила на духа…тяло и ум са неразделно свързани. Ако удоволствие и болка се изпитат от физическото тяло или сетивните органи, умът също ще ги изпита…За да се научим да постигаме такава концентрация, тялото трябва първо да бъде пречистено и след това да развием силата на ума. Методът за пречистване и засилване на тялото се нарича асана“ …(стр, 34, Йога мала, Патаби Джойс)

Джойс нарича първата серия на Ащанга виняса йога „Йога чикитса“, което значи терапия за болести. Въпреки, че всички серии (общо шест) на Ащанга йога са терапевтични по природа, първата серия е тази, която специално се фокусира върху оздравяването като подготовка за йога садхана (лична практика). Наистина, тя е терапия за всеки, дори и за тези в добро здраве, тъй като не само лекува, но и поддържа и подмладява системата на всички нива.

Какво точно е „Йога чикитса“?

Името на серията „йога чикитса“ посочва, че нейната главна цел е лечение на болестите и е специално създадена да възстановява, подмладява и заздравява системата за целите на йога. Анализирайки серията от тази гледна точка, откриваме няколко различни нива на терапевтично действие.

Отделните асани

Първо, всяка отделна асана има специфични ползи. Някои работят, за да лекуват или предотвратят определени болести, като Жануширшасана А, Б и С, които лекуват и привентират диабет. Други усилват и възстановяват специфични органи или системи от органи. Например, вариациите на пашчимотанасана повишават силата на храносмилатения „огън“, помагайки на храносмилателната система да усвоява хранителните вечества много по-ефективно и да разрушава и изчиства токсините, приети от тялото. Трети подобряват стойката на тялото (като Тирайнмука екапада пашчимотанасана, която се прилага за лечение на ишиас) и пречистване (Маричиасана А, Б, С, Д имат индивидуални и взиимно подкрепящи се ефекти, свързани с пречистването на жлъчния мехур и дебелото черво, както и някои други лечебни действия).

Цялата серия има много силен акцент върху подобрявянето на опортнодвигателния апарат и тонизирането на мускулите в долната част на корема и тазовото дъно, които са определящи за установяването на правилна техника на дишане. Други пози са полезни за репродуктвините органи, бъбреците, хранопровода, сърцето, дробовете, и за заболявания като астма. В своята книга Йога Мала, Патаби Джойс изтъква ползите от всички асани в Първа серия, както и тези от Слънчевите поздрави, стоящите пози и финиширащите – общи за всички Ащанга серии.

Ред и групиране на асаните

Редът и групирането на асаните е второто ниво, което допринася за плавна трансформация на цялата система. Има последователно изчистване на системите от органи, което започва с пози, заздравяващи храносмилатената система, а добре работещата храносмилателна система е основата за здраве на цялата система (цялото тяло). Когато серията се изучава бавно, стъпка по стъпка и в правилния ред, всяка асана подготвя практикуващия за следващата както на физическо така и на метаболично ниво. Всяка асана или група от свързани асани отключва вратата за следващата асана. Серията трябва да се учи постепенно, поза по поза, позволявайки на терапевтичния процес да се разгърне по холистичен начин.

От изключителна важност е да изучавате Ащанга йога от опитни учители познаващи метода добре!

Трето, при практикуването на асани трябва да бъдат съблюдавани основните за Ащанга метода принципи на Виняса и Тристана. Това важи за всички серии на Ащанга йога. Тези важни елементи са създадени за да повишат притока на кръв до всички ограни и тъкани, предизвиквайки потене, чрез което се премахват токсини и се подпомага и успокоява нервната система. В резултат на това терапевтичният ефект на индивидуалните асани се повишава значително. Ако някоя от съставните части на метода бъде извадена от практиката, няма да се постигнат същите резултати. Методът осигурява процес, който работи върху цялата система и тъй като физическите, менталните, емоционалните и духовните елементи са интимно свързани, ползите ще бъдате усетени във всички тези различни области. Щом веднъж се достигне състояние на равновесие, всекидневната практика поддържа и усилва всички тези благоприятни ефекти. Практикуването на първата серия в последствие се превръща в дневен тоник, поддържащ здрава и добре-балансирана система.

Ями и Ниями

Последно, когато яма и нияма се практикуват заедно с асана, тогава с пречистването и засилването на сензитивните органи се постига и значителна ментална яснота . Това е процес, в който сетивните ограни вече не ни водят към външни удоволствия, а се насочват навътре към усещанията в самите нас. Това е момента, в който процесът на йога започва истински да се разгръща.

Практикуването на асана не трябва да е самоцел, а да ни подготви за по-високите нива на йога, като първо излекува болестите, даде сила, преподреди, възстанови и подмлади тялото и ума. Дори и да се чувстваме здрави, само вследствие на продължителното практикуване на Ащанга йога ще разберем и усетим нейната огромна трансформираща сила. Чрез лечебните ефекти на “Йога чикитса” можем за първи път да достигнем състояние на ананта (блаженство) или комбинацията от стабилност и липса на усилие при асана, която е условието за възникване на медитивното състояние на йога. Медитация в движение. И тогава силните и здрави тяло и ум, подсилени чрез практиката, стават превозното средство за нас, с което да прекосим океана на самсара, така че да можем да изживеем блаженството Йога. Сигурно вече се питате: “Как да започна?” 

Сподели
Последни публикации