Традиционно Ащанга се практикува шест дни в седмицата. Почива се в неделя и на лунните дни – пълнолуние и новолуние.

Това са много специални моменти с голяма роля върху цялата земя, върху моретата и океаните, върху природните цикли и живота на земята (колкото и да не ни се вярва и върху човека като част от земния живот ) Всички древни цивилизации са уважавали и почители танца на слънцето и луната. Двете небесни тела, изобразяват мъжкото и женското начало, Ин и Ян, а тяхното движение е танца на енергията.

Фазите на луната се определят от относителното положение на Луната към Слънцето. Пълнолунието е момента в който Слънцето и Луната са в опозиция, а новолунието е техния съвпад, или сливането на енергиите им.  И двете небесни тела упражняват гравитационно влияние върху Земята.

Относителните им позиции създават различни енергийни потенциали, които могат да се сравнят с дихателния цикъл. Енергията на пълната луна съответства на пика на вдишането, когато интензитета и силата на прана са най-високи. Това е експанзивна сила със възходяща посока, която ни кара да се чувстваме енергизирани и емоционални, но същевременно не добре заземени. Около дните на пълнолуние се чувстваме изключително тонизирани, с високи нива на енергия, но тялото ни е по-стегнато. Енергията на новолунието съответства на края на издишането и съответно тогава силата на апана е най-голяма. Апана е контрактираща енергия с посока на движение надолу. Тази енергия ни кара да се чувстваме заземени и спокойни, по-гъвкави, но и по-тежки и лениви.

Редовната ви Ащанга практика ще ви направи по-сенситивни към влиянието на планетите върху тялото, енергията ни и менталното ни състояние. Спазването на лунните дни освен, че ни дава почивка от която тялото ни се нуждае, то е и начи да се синхронизираме с естествените цикли на земята и да почетем ритама на природата.

🌕Новолуние 2023

21 януари – Водолей

20 февруари – Риби

21 март – Овен

20 април – Овен

19 май – Телец

18 юни – Близнаци

17 юли – Рак

16 август – Лъв

15 септември – Дева

14 октомври – Везни

13 ноември – Скорпион

12 декември – Стрелец

🌑Пълнолуние 2023

03 януари – Рак

05 февруари – Водолей

07 март – Дева

06 април – Везни

05 май – Скорпион

04 юни – Стрелец

03 юли – Козирог

01 август – Водолей

31 август – Риби

29 сепрември – Овен

28 октомври – Телец

27 ноември – Близнаци

27 декември – Рак