Често практикувам сама. Това да практикуваш сам, а не в майсор клас има и плюсове и минуси. Плюсовете са, че се потапям в своята си енергия и практиката ми се превръща в свещенодействие. Минусите са, че нямаш коректив и много лесно може да се установиш в удобството на съществуващите ти модели на дишане и модели на движение. Работата на учителя е да наблюдава и познава моделите ти и да те подсеща, че си се потопил отново в автоматизираното живеене, дори  и на постелката. Обективния поглед отстрани е важен за процеса на развитие и трансформиране на навиците ни.

Обикновено преди практика си поставям намерение.

Тъй като от известно време усещам, че нямам енергия и по време на практика се чувствам тежка, си поставих намерение да разбера защо. И както се казва, питай и ще ти се отговори или искай и ще ти се даде. Днес ми се даде. Тук искам да споделя този insight без да се ангажирам, че ще се отнесе и до вас. Все пак всички сме различни.

Отговора който получих беше „дишането е ключа“. Разбира се всеки го знае, но ще ви споделя призмата през която го прозрях.

Според аюрведа (медицинска наука, наричат я още сестричката на йога) всеки от нас се ражда с определена конституция, като основа на тази конституция са трите доши: Вата, Пита, Кафа. За трите доши може да мислим като различни енергии които изграждат всеки един от нас. Тези енергийни субстанции се съдържат във всеки индивид, като съотношението им е различно. Обикновено преобладаваща е една или най-често две от дошите. Дошата определя природата на човек, заложена по рождение.

Без да влизам в детайл ще дам характеристиките на трите доши. Вата е обвързана с елементите въздух и етер. Когато е балансирана се чувстваме леки и витални, а когато е в дисбаланс чувстваме притеснение и се страхуваме от неизвестното.

Пита е свързана с елементите огън и вода. Балансираността на Пита се изразява в интелигентност, остър ум и удовлетворение от живот. Не балансирана Питата е агресивна и лесно разгневима.

Кафа представлява елементите земя и вода. От нея идва усещането за любов и приемане, когато е в баланс и в случай на дисбаланс води много често до летаргичност, завист, несигурност.

Обикновено сме склонни да предпочитаме да живеем усилвайки основната си доша. Тоест. Ако сме с преобладаваща Пита обичаме да ядем люто, да живеем динамично, да се състезаваме, да спортуваме агресивно. Ако сме с преобладаваща Кафа, животът ни неосъзнато ни тласка към мързелуване, преяждане, бавно движение. Ако сме с преобладаваща Вата живеем вятърничево и непостоянно, трудно задържаме фокус върху едно нещо и обикновено се разпиляваме в множество недовършени дела. Тази обаче тенденция води до силен дисбаланс между трите основни енергии и респективно силно усилва основната ни, което е нездравословно – логично.

Моята лична конституция е Кафа-пита, като сутрин ми е засилена Кафа-та, и след обяд се превръщам почти изцяло в Пита. Ако подходя несъзнателно към природата си ще предпочета да практикувам вечер, защото тогава ще се чувствам по-заредена и жизнена, но аз съм избрала да практикувам сутрин, точно тогава, когато ми е активна земната енергия и тялото ми натежава. Това ми решение изисква сериозна воля и дисциплина (тапас), но ефектът е балансиране на дошите.

Интересното е че повечето хора на които преподавам са с основна доша Пита, което ме принуждава всеки ден да повтарям „Бавно, леко, нежно, без напрежение, без насилие. Бавен плавен дъх.“  Което неминуемо влияе на личната ни практика, забравяйки че аз съм Кафа-пита.

Както споделих, напоследък се чувствам по тежка от обикновено – ключът е дишането. Питата е склонна да диша отривисто и мощно. Дъха на Кафата е значително по-бавен, а Ватата е със слаб и много тих дъх. Ключа е да знаем как да променим и контролираме модела си на дишане в съответствие с конституцията ни и моментното състояние.

Това наглед просто осъзнаване, промени дъха ми и го направи по-къс (стандартно вдишвам за 5 – 6 секунди, днес практикувах на 3 – 4) а практиката ми беше удоволствие и лекота.

Благодаря на висшите ми учители за този съвет.

Пожелавам ви да имате лека и обновяваща практика.

Сподели
Последни публикации