Кои сме?

Рождено право на всеки е да се наслаждава на собствената си сила, красота, интелигентност и вътрешна хармония. Истинската, автентична йога е практическия инструмент за реализирането на това право. Затова се нарича себереализация. Измисленият културен модел за перфектния човек включва вярването, че вие и всички останали не сте перфектни. Няма човек, който да е вярвал това и да е бил свободен. Това е социална измислица, властови механизъм, който ни кара да се усещаме недостатъчни (недостатъчно силни, красиви, умни, независими, гъвкави, щастливи, млади, обичани, знаещи…не пефектни), непрекъснато имащи нужда от ОЩЕ нещо, непрекъснато опитващи се да „станем“ нещо друго – активно отричане на живота такъв, какъвто е.

Всъщност, всичко, което Е е случващия се живот – перфектната сила, интелигентност, вътрешна хармония и неописуема красота проявяваща се във всеки и всичко. Едни наричат тази проявяваща сила космически разум, други Бог, Шакти, Чи, Прана, жизнена енергия или просто Живот. Йога е да прегърнем тази сила като постоянно проявяваща се чрез самите нас. Всеки един от нас е индивидуално проявление на същата тази перфектна сила, интелигентност, вътрешна хармония и красота. Както и всички и всичко останало.

Каква е целта на Йога?

Кога Йога вече не е Йога?

Заблудата

Умът ни, с всичките му наложени културни и социални модели, си представя, че сме отделно от живота, че можем да му въздействаме, да го направим по-добър – него, нас или другите. Толкова е арогантен, че приема, че е по-умен от силата, чието проявление е. Или е толкова заблуден, че винаги ни поставя след нея ( ние сме малки и всичко и всички ни превъзхождат). Целта на йога е да изчисти тези културни и социални модели от тялото, дъха и ума ни за да можем да разберем и реализираме рожденото си право да се наслаждаваме на живота, чието проявление ние също сме. Лошото е, че същите тези модели ни пречат да стигнем до йога. Често чувам изречения от рода на „ не съм достатъчно гъвкав, вече съм твърде стар, нямам време, или нямам нужда“.

Учителите

В Ащанга йога шала преподават едни от най-добрите учители в света. Възможността да учиш от такива учители е наистина безценна. Безкрайно тъжно е, че много хора пропускат тази въможност заради същите съмнения, които йога е направена да премахва – „Аз съм начинаещ, този учител е само за напреднали, не съм дорасъл за такъв учител” ….. Истината е, че добрият учител ще ти даде точно това, от което имаш нужда, там където се намираш. Колкото по-рано и колкото повече добри учители срещаш, толкова по-лек и забавен е пътя. Не отивате при учител за да му покажете какво можете. Отивате за да научите нещо от него.
Добрите йога учители в света не са много. Кристофър Кон е един от тези учители и ще гостува в Ащанга йога шала през юни и юли. Ако още не сте се докосвали до йога сега имате невероятния шанс да направите първите си крачки под ръководството на Крис. Два месеца ежедневна практика на истинска, автентична йога с учител от такъв калибър – комбинацията е взривоопасна. Ако вече се занимавате с йога, практиката ви ще придобие други измерения. Спрете да се съмнявате. Всеки заслужава добър учител. Всеки има нужда да прегърне живота. Всеки има нужда от Йога.

Кликнете тук за да влезете в събитието с Кристофър Кон.

Автор: Красен Стоянов

Сподели
Последни публикации