Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Pranayama with Bela Lipat vol. 2

февруари 24 @ 6:30 - февруари 28 @ 7:30

150BGN

Ashtanga Yoga Shala представя Бела Липат.

Пранаяма е древна йогиска дихателна практика, чрез която съзнателно се контролира дъха и чрез него се влияе върху потока на енергия в тялото. Редовната балансирана пранаяма практика води до увеличаване на жизнената енергия (Прана, Чи или Ки) и постигането на яснота на ума, усилване на способостите на тялото за саморегулация и самолечение и по-дълбоко самопознание. Комбинирана с другите йогически практики пранаямата води до пълно присъствие в живота и по-добро здраве, изключително добра подготовка е за медитация.

Прана (Ки или Чи) е универсалната всепроникваща жизнена енергия, която е позната на древните учени на Изтока и все по-често застъпвана в научните изследвания в наше време. Практикуващите йога през вековете са установили, че практикувайки Пранаяма или Йогическо дишане можем да се свържем с тази енергия (прана) и да използваме съзнателно нейната сила. Пранаяма е известна като четвъртия клон на Ащанга йога (класическата, традиционна йога) и е вратата към жизнената енергия. Когато жизнената енергия бъде овладяна се постига трансформация на възприятията и се достига до състояние отвъд прана, медитативно състояние известно като сливане с Духа, а Духа е извън всяка форма и материя.

Този интензивен пранаяма курс ще ви осигури знания и практика на основните йога дихателни практики. Стъпка по стъпка ще бъдат представени и усвоени основните техники Удияна Бандха, Агни Сар крия, Наули, Капалбатхи и Анулома Вилома, които ще може да интегрирате в редовната си йога практика. За оптимална полза се препоръчва присъствието на всички сесии от курса.

Начинаещите ще получат солидна основа, напредналите ще получат конкретни индивидуални напътствия и съвети, които значително ще подобрят практиката им. Не е необходим предишен опит в йога. Може да седнете на стол, на йога възглавничка или на постелка по време на практиката.

В този курс ще:

– Научите и ще практикувате различни техники на пранаяма, мудри и крии, включително: Удияна Бандха, Агни Сар крия, Наули, Капалбатхи и Анулома Вилома
– Ще се научите как да използвате енергийните ключове (бандхи) по време на вашата пранаяма практика

Курса включва 5 сесии по 1 час в рамките на 1 седмица. Сесиите ще се проведат в 5 последователни дни 24.02.2020, 25.02.2020, 26.02.2020, 27.02.2020, 28.02.2020 от 06:30 ч. До 7:30 ч. – сутринта.

Цена на курса 150 лв.
Заплащането на курса може да се осъществи в Ashtanga Yoga Shala.

За Бела Липат

Бела преподава йога от 1996 г. Родена във Филипините и отраснала в Сан Франциско, Калифорния, Бела се запознава с Йога, Веданта и Будистките практики още през детството си чрез майка ѝ. Бела практикува Шивананда йога 10 години и междувременно пробва различни стилове йога докато не открива Ащанга Йога, която променя изцяло живота ѝ. През 2004 г. Започва да посещава Майсор и да учи с Шри К. Патаби Джойс и с внука му Шарат Джойс, от който е оторизирана да преподава Ащанга йога. Бела е отдадена на традиционния стил на Ащанга йога и вярва, че метода е „учителя“, а добрия учител е този, който вдъхновява учениците да практикуват.

Сертифицирана е от Йога Алайанс с E-RYT 500. Обученията които е преминала в традицията на Ащанга йога включват: 200/300 часа сетифициран курс с Центерд Йога (2003/ 2004-05) със Паул Далиган, който включва Пранаяма обучение със Шри О.П. Тивари от Кайвалядхам Институд; 200 часа сретифицирано обучение в Стилпойнт Йога със Джон Скот и Люси Крауфорд (2009 – 2010). През годините Бела е пътувала из Индия, Непал и Тайланд, където е практикувала и учила с много различни учители, като ежегодно посещава йога конференции и йога работилници.

Към момента Бела продължава да работи върху личната си практика със Шарат Джойс в KPJAYI в Майсор, Южна Индия. Междовременно учи и с други сертифицирани и оторизирани учители, посещавайки техни ретрийти, курсове и работилници, сред тези имена са: Манду Джоийс, Девид Свенсон, Алекс Медин, Антъни Прем Карлизи и Хедър Радха Карлизи, Мати Езрати, Клейтон Хортън, Дейвид Робсън, Дейвид Гаригес, Грегор Майел и Моника Гаучи, Пол Сансон. Бела посещава йога курсове и с учители от йога школи различни от Ащанга, в това число е учила от Адил Палкивала, Дейвид Лайф и Шарон Ганон, Дхарма Митра, Кле Сорен и Анна Форест.

В полето на медитацията, Бела учи Тибетска Вайраджаяна Будистка Медитация, Крия йога в традицията на Парамахамса Харихарананда Гири и Транседентална медитация, поддържайки и Випасана медитация в традицията на С.Н. Гоенка, като нейна основна практика. В допълнение Бела изучава и Ин йога с Сара Пауър, Пол и Сузи Грили.

За повече информация относно практиката, метода на преподаване, учителите, моля, разгледайте https://ashtangayogashala.bg/

Намасте

Детайли

Начало:
февруари 24 @ 6:30
Край:
февруари 28 @ 7:30
Стойност:
150BGN

Място

Ashtanga Yoga Shala
ул. „Цар Асен I-ви“ 20, ет.3
София, България