Гостуващи учители

Автентичната йога практика е изследване на взаимоотношения. Който практикува йога като садхана (редовна и отдадена духовна практика), а не само за удоволствие, има взаимоотношение със своя учител, взаимоотношение с практиката си, с метода или традицията и най-важното – със самия себе си. В крайна сметка, същинската работа на йога е да задълбочи тези взаимоотношения. Стабилните и здрави взаимоотношения с учителя и самата традиция са изключително важни фактори за една здравословна и трансформираща йога практика, но все пак тяхната цел е да служат за основа и подкрепа на взаимоотношенията ни със самите себе си. Задълбочаването на практиката винаги включва задълбочаване на взаимоотношенията.

Изключително рядко е да се намери йога училище, което дава подробно, задълбочено и структурирано обучение в една традиция или система йога, и още по-рядко е в биографията на учителя да пише нещо като “квалифициран съм да преподавам йога, защото съм прекарал 20 години да уча с този майстор и наистина имам взаимоотношение с него.“

Ащанга йога шала е точно такова училище. И учителите, които каним са точно такива – с повече от 20 години практика с учители от традицията. С цел да обогатим разбирането ни за практиката (нашето и това на учениците ни), и за да можем да изградим взаимоотношения с тях (ние и нашите ученици) тези учители преподават в шалата в продължение на месеци и се връщат отново и отново. Кой ще ни гостува вижте тук.

Уъркшопите и работилниците са прекрасен инструмент за вдъхновение и научаване на нова техника или трик (правиме и много такива – Манжу Джойс, Грегор Майел, Тай Ландрум, Ларуга Глейсър са чести гости), но за да може един учител да ви даде това, което ви е нужно му трябва време да опознае практиката ви, вас, проблемите ви, ограниченията ви, силните ви страни. За да можете да получите това знание на вас също ви трябва време за да изградите доверие към този учител. Взаимоотношение. Ащанга йога шала е единственото място, където можете да изградите и задълбочавате взаимоотношенията си с учители от такъв калибър.