Едно училище е толкова добро, колкото са добри учителите му

Ащанга йога шала е училище за йога – първото йога училище в България, където йога се изучава така, както се е изучавала от векове. Екипът ни се е посветил да съхранява и предава традицията на този уникален метод така, както тя е била предадена на нас от нашите учители, а след създаването на Ащанга йога шала нашите учители са и ваши учители. От откриването си до сега в шалата преподават едни от най-големите йога учители в света – Манджу Джойс, Грегор Майел, Тай Ландрум, Ларуга Глейсър, Майкъл Шаборт, Стю Гърлинг, Лаура Перо, Кристофър Кон.

Много малко школи в света могат да се похвалят с такъв списък от учители. Грегор Майел преподава на не повече от 5 места в света и едно от тях е Ащанга йога шала. Тай Ландрум – на не повече от 5, едно от тях е Ащанга йога шала. Манджу Джойс – на не повече от 5, едно от тях е Ащанга йога шала. Ларуга Глейсър – всички искат да практикуват с Ларуга, но тя избра Ащанга йога шала. Фактът, че хора пътуват от Канада, САЩ и Европа за да практикуват в шалата ни радва безкрайно.

Семейството

Фактът, че такива учители пътуват от цял свят за да преподават в Ащанга йога шала ни радва още повече. Това е огромно признание за нас, но най-вече за учениците ни защото, повярвайте ми, парите, които тези учители получават тук са много по-малко от тези, които биха получили другаде. Причината да идват и да се връщат е огромната жажда за знание и ентусиазъм показани от учениците ни. Благодаря ви от сърце. Заедно, ученици и учители, – семейството на Ащанга йога шала – си го направихме това местенце. Ако искате да се включите в нашето семейство споделете тази статия и натиснете тук.

Програмата

И ако историята ни ни отрежда в челната десетка за места за изучаване на Ащанга йога в света, то бъдещето е още по-светло. През януари и февруари в шалата ще преподава световно известната Бела Липат. Бела е ученичка на Патаби Джойс, Шарат Джойс, Джон Скот, Матси Езрати.  Местата за този интензивен курс вече са запълнени, но все още може да се запишете за курса по медитация, който Бела ще води всяка събота през февруари. Ако и вие сте пропуснали курса по пранаяма през януари – не тъжете. Бела се съгласи да го повтори от 24 до 29 февруари. Вижте подробности тук.

В края на март за трети път в шалата ще преподава симпатичният южноафриканец Майкъл Шаборт. Майкъл е с второ ниво оторизация, а уникалният му начин на преподаване е добре познат и обичан от практикуващите в Ащанга йога шала.

През май и юни в Ащанга йога шала за първи път ще гостува Урсула Скот. Урсула Скот е един от малкото учители оторизирани от Шарат Джойс да преподава трета серия. Учител с огромен международен опит и дълбоки знания. Местата за този интензивен курс се изчерпват бързо. Кликнте тук за повече подробности за това събитие.

На 23 и 24 май за първи път в България идва невероятната Моника Гаучи. С повече от 40 години изследване на практиката, многобройни статии и книги в областта на йога анатомията и терапията чрез движение, Моника ще проведе двудневен уъркшоп концентриран върху гръбначния стълб. Не случайно на изток казват, че колкото е здрав и млад гърба ти, толкова си здрав и млад и ти. Ако искате да сте здрави и млади не пропускайте този уъркшоп. Вижте повече тук.

От 17 до 22 юли за седмица Майсор сесии и уъркшопи отново идва Тай Ландрум. Каквото и да кажа за Тай няма да е достатъчно. Тай Ландрум трябва да се преживее. Попитайте тези, които присъстваха миналата година. Кликнете за подробности тук.

Вече традиционно през юли и август в шалата ще преподава шотландският боец Кристофър Кон. Силно се надяваме и този път да го придружи ефирната французойка Лаура Перо. Крис и Лаура са оторизирани от Шарат Джнойс и преподават от повече от 15 години.

И на края черешката на тортата. Цвета и аз ще асистираме на Грегор Майел и Моника Гаучи в обучението за учители, което те ще проведат в комплекса Санта Марина в Созопол.  Ако някога сте имали желание да преподавате йога или просто искате да задълбочите практиката си обърнете внимание на това предложение. Грегор и Моника са едни от най-реномираните йога учители в света. Няма собственик на йога студио в света, който би отказал работа на техен ученик. Вижте подробностите тук.

Всъщност това не е края. Изредили сме само учителите и събитията, които вече са договорени. Следете страничката ни във Фейса или в събития на сайта ни за да научавате своевременно новините.

Пиша тази статия защото преди няколко седмици осъзнах, че въобще не оценявам какво сме постигнали само за три години. Преди създаването на Ащанга йога шала в България нямаше къде да се практикува и и изучава традиционна, автентична Ащанга йога. Нямаше Майсор програма. Сега имаме възможност да практикуваме и учим от най-добрите учители в света. Тук. В България. И то на цени за българи. Редовните ученици на Ащанга йога шала (редвони са тези с минимум три месеца редовна, непрекъсната практика) заплащат символична цена за учители от такъв калибър. Осъзнах го след като чух оценката на учители като Манджу Джойс, Грегор Майел, Тай Ландрум – “УАУ, какво прекрасно местенце си имате тук”.

Пиша тази статия защото когато го осъзнах любовта към и благодарността за това пространство нараснаха драстично. Пиша тази статия защото се надявам, че ако и вие, практикуващите в шалата,  осъзнаете какво сме постигнали ще я заобичате още повече. Защото това е резултат от нашите общи усилия, учители и ученици заедно – семейството на Ащанга йога шала. Поклон.

автор: Красен Стоянов

,

 

 

 

 

 

 

 

Сподели
Последни публикации