Как да започнем

Как да започнем

Има два начина да започнете да практикувате, единият е да се включите в курс за начинаещи, а вторият да дойдете утре в шалата и да започнете с Майсор клас. Майсор класът е традиционния метод на преподаване и учене на йога и ние вярваме, че той е най-добрия метод, тъй като всеки ученик получава индивидуални инструкции и персонално внимание. Този клас е за всеки, от напълно начинаещ до напреднал практикуващ.

Ащанга йога шала организира курсове за начинаещи почти всеки месец. Може да проверите кога започва следващия курс тук.

Процес на обучение

Позите се преподават една по една в конкретна поредица. Структурата на класа е продиктувана от възможността на учителя да следи всички ученици. Ако излезете извън конкретната последователност на позите ще затрудните процеса на преподаване. Ако имате затруднения с някоя поза, учителят ще ви предложи модификация, която е в съответствие с поредицата от пози. Този метод на преподаване означава, че вашата практика продължава до последната поза, която ви е преподал учителя, след което преминавате към финалния комплекс от пози. Учителят ще ви преподаде следваща поза, когато предцени, че е подходящо, в съответствие с вашите индивидуални нужди и възможности.

От голямо значение е да проявите търпение и да изчакате учителят да ви преподаде нова поза. Актът на търпение и изчакване дава възможност на учителя да ви преподава по-най добрия начин позите и да ви коригира в тях. Изчакването за нова поза е и възможност да проявите уважение към практиката и учителя. Колкото по дълго практикувате, толкова повече ще осъзнавате, че знанието за йога е подарък от учителя, така както мъдрецът Патанждали е подарил това знание на човечеството.

В Ащанга йога шала каним редовно гостуващи учители за семинари и работилници, които действат вдъхновяващо и обогатяващо практиката. Гостуващия учител може да ви позволи да преминете по-напред в серията от обичайната ви практика. Въпреки това, вашия т постоянен учител има по-точна преценка за вашата лична практика, така че е по-добре да следвате неговите инструкции, когато се върнете към ежедневната си практика. Когато пътувате и посещавате други йога студия, протоколът изисква да спрете до там, до където сте научили поредицата и да изчакате учителя да ви даде нова поза.

В случай, че се объркате в последователността или имате затруднения в конретна поза е добре да информирате вашия учител своевременно във всеки момент от практиката. Ние сме щастливи да ви помагаме. Това няма да отнеме много време и ще спомогне лесното запаметяване на практиката, при условие че сте последователни, редовни и дисциплинирани. Ако сте нови в Ащанга или сте свикнали да посещавате водени класове, в началото Майсор часът може да ви се струва малко странен, но с малко търпение и постоянство ще се изумите колко бързо ще се научите да правите йога като самостоятелна практика. Този начин на преподаване и практикуване ви осигурява практика за цял живот. Можете да практикувате навсякъде.

Колко често да практикуваме?

Методът на Ащанга йога е предвиден да бъде ежедневна практика, а учениците се насърчават да поемат ангажимент да практикуват поне три пъти седмично. Лечебната и възстановителна сила и ефенктивността на Ащанга се корени в редовна, стабилна и продължителна практика.

Традиционно ние практикуваме всеки ден с изключение на неделя и лунните дни (пълнолуние и новолуние). Всяка събота – конференция и водена практика.  Конференцията е изключително важна и задължителна част от метода. Това е момента за въпроси и отговори, за споделяне на преживявания, за изучаване и коментиране на древните текстове, за усвояване и разбиране на принципите заложени зад метода и приложението им в живота. Йога е много дълбока и практична наука,  най – важната наука, но като всяка наука си има и теория, и практика.

В началото може да е изглежда трудно да се установи ежедневна практика и често това отнема години. Не се обесърчавайте ако в началото практикувате „само“ 2-3 пъти седмично. Въпреки,че насърчаваме редовната практика, в определени случаи комбинацията от 2-3 посещения в шалата и самостоятелна практика вкъщи е достатъчна. Единични посещения се допускат в случай на установена, редовна самостоятелна практика.

Насърчаваме развитието на четирите основни качества, които подкрепят правилната практика: Отдаденост, посвещаване, дисциплина и решителност.

Добре е да се знае

Практиката не е състезание.

Йога не е надпревара.

Ащанга е медитация в движение,  базирана на дъха, бандхите и дрищи.

Култивирайте Щира и Сукхам във всяка поза (стабилност и лекота).

Усъвършенствайте умението си за концентрация във вашата практика. Това е въпрос на заземяване, което ви позволява да намерите лекота и свобода, да култивирате плавност и грация в движенията и преходите, винаги водени от дъха за да балансирате гъвкавостта и силата.

Преди практиката отделете малко време в тишина и поставете своето намерение. Попитайте себе си каква е причината да сте на постелката днес. Отговорът ще ви информира за намерението ви, ще ви помогне да насочвате практиката си, когато умът ви се лута. Намерението ще помогне на ума и тялото ви да се настроят и отворят за промяна, растеж и трансформация.

Наблюдавайте мислите и чувствата ви по време на цялата практика. Наблюдавайте връзката с дъха.

Бъдете бдителни и честни. Спазвайте Ямите и Нямите на постелката и в живота. Когато се съмнявате ключът е дъха, бандхите и наблюдаването и осъзнаването на усещанията в тялото.

Не се борете с“ трудните и атрактивни“ пози. Правете редовно практиката си и оставете нещата да се случат .