Началото

Десет години и отне на моята добра приятелка и първа учителка по йога, Мария, за да ме накара да опитам. Винаги съм си мислел, че йога е някаква скучна гимнастика за момиченца. Цял живот ще съм и благодарен за упорството.

Индия

При първото ми пътешествие до Индия, 2011г. практикувах шест месеца с Джули Мартин, едно от големите имена във Виняса Флоу. Джули е основател и директор на Brahmani Yoga, школа класирана като “Best Yoga School in South Asia”. Преподава повече от двадесет години. Виняса Флоу ми допадаше, но в момента, в който открих Ащанга знаех, че съм намерил моето нещо. Винаги съм обичал физическите предизвикателства – с Ащанга можех да го правя всеки ден и след това вместо да се чувствам превъзбуден се чувствах лек като перце. Усещането на задоволство започна да ми става нормално състояние, а физически бях в по добра форма от когато и да е било. Менталният и психологически ефект на йога е много по силен от физическия. Започнах да се безпокоя много по-малко за бъдещето и да анализирам миналото. Бях спокоен.

Връщайки се в България, започнах да си практикувам в Амикспорт. И започнаха въпросите – Какво е това? Покажи ми, научи ме… На кратко, до края на лятото имах групичка от десетина човека, които практикуваха с мен всеки ден. Преподавах, и това ми правеше огромно удоволствие. В същото време аз самият имах нужда от учител. По онова време в София я нямаше Ащанга йога шала и учители, които да преподават Ащанга по автентичния Майсор метод.

Затова отново се върнах в Индия за шест месеца. Завърших курс за учител (ниво 200 часа) при Хедър Елтън. Хедър е пряка ученичка на Патаби Джойс и преподава от 25 години. Практикувала е и с повечето от големите имена в света на Ащанга, като Джон Скот, Ричард Фрийман, Дейвид Свенсън, Матю Суини. Неизчерпаеми знания и любов към практиката.

Там срещнах и Джон Уедепол, учетеля ми по себепознание. Един от най-щастливите и усмихнати хора, които познавам. Ученик на известния учител на Веданта- Садананда Сарасвати. Основната идея – кулминацията и расцъвтяването на човека се случва когато човек разбере истинската си същност. Когато човек познае истинската си природа, цялото страдание породено от невежеството изчезва и остава само щастие. Джон преподава Веданта и самопознание от 47 години.

Емил Уендъл, учителят ми по йога философия е един от признатите познавачи на източните фолсофии и учения в света. Живее в Индия, Непал и Тибет от началото на 70те години. Професор по санскрит, ученик на известния професор Сарасвати Прасад. Той запали в мен интереса към източните философии и учения.

Това е Стю Гърлинг, учителя ми по йога анатомия, известен в света като гурото на анатомията. Силно препоръчвам да разгледате сайта му: https://loveyogaanatomy.com/ . Интервютата на Стю с водещи учители по Ащанга са много интересни и поучителни.

Срещу него е Мелани Купър, главният учител по Ащанга Йога в Брамани Йога, Индия. Мелани също е ученичка на Патаби Джойс, авторка на книги за Ащанга и създателка на една от най-известните школи за учители по ащанга в света. След като завърших курса за учители прктикувах с нея следващите пет месеца. При третото ми пътуване до Индия отново учих от Мелани шест месеца. Благодаря ти Мелани!

След осем месеца преподаване в България, отново хванах самолета. Този път за Тайланд. За да уча от Кирстен Бърг и  Мичел Голд. Кирстен е учила от Патаби Джойс повече от дванайсет години и една от малкото жени, оторизирани да преподават серията Advanced A  лично от Патаби Джойс. Мичел също е ученик на Патаби Джойс с level 2 оторизация. Двамата преподават на един от най-красивите плажове в света.

След около година преподаване в България отново на път. Този път за Бали, където прекарах два месеца при Иейн Гришак – Майсор практика сутринта и философия и пранаяма следобяд. Иейн проподава от 18 години и един от шепата хора в света, които са завършили четвърта серия или Advaced Б.

Ащанга йога шала

2016г. Твърдо убеден в силата и ефективността на метода Ащанга йога Майсор решавам, че е крайно време и България да си има йога шала (училище за йога). Но по-важното е, че срещам Цвета, партньора ми в живота, моята Шакти, женската ми половинка. Йога цели балансиране на противоположностите – сила и мекота, стабилност и комфорт, логика и емоциоаналност, мъжко и женско, Шива и Шакти. Сливането на Шива и Шакти, на мъжкото и на женското начало създава живота. Ние създадохме Ащанга йога шала, първото място в България, където йога се изучава, преподава и практикува по традиционния, автентичен начин. Един от любимите ни учители Марк Уитуел, казва, че най-добрия начин за предаване на знанието е когато то е пречупено и през мъжкото и през женското. Ако на мъжкия ум не протовопоставим женската интелигентност и чувствителност той винаги създава скованост, строгост, догма. Затова и най-обичаните учители в света са двойки: Ричард Фрииман и Мери Тейлър, Грегор Майел и Моника Гаучи, Джон и Джулиа Скот, Дейвид Робсън и Иелена Весич, Цвета Кънчева и Красен Стоянов.

Добрите учители са винаги ученици и ние продължаваме да учим. Ащанга йога шала бързо се превърна в любимо място на големите имена в света на йога. През последните години тук преподаваха Манджу Джойс, Грегор Майел, Тай Ландрум, Ларуга Глейсър, Кристофър Кон и Лаура Перу, Майкъл Шаборт и Нита Реино, Стю Гърлинг. Хубавото е, че не само ние, но и всеки от вас вече може да се докосне до тях.