Методология

За кого е?

Ащанга йога може да бъде практикувана от всеки, независимо дали е практикувал преди това или пък това е първата му среща с йога. Без значение дали е млад, стар, здрав или болен.  Гъвкавостта не е изискване или цел на практиката. Тя е само един от многото ефекти. Подходът, по който се преподава на млад човек ще се различава от начина, по които ще се учи стар или болен човек, поради което всеки ученик се разглежда като индивидуалност и се преподава с темпове съответстващи на конкретната личност.

Как протича?

В първия учебен ден всички ученици започват практика, получавайки инструкции за изпълнението на първия слънчев поздрав (Suryanamaskar A), последван от седяща поза (Падмасана), дълбоко дишане и няколко минути почивка, с която се завършва първата практика. На следващия, ден след изпълнението на първия слънчев поздрав, се преподава Втори слъчев поздрав (Suryanamaskar Б), след което ученикът завършва по същия начин като първия ден със седяща поза, дълбоко дишане и почивка. След като и двата слънчеви поздрава са научени правилно започват да се добавят една по една позите. Когато една асана е правилно изпълнена учителят преподава следващата.

Форматът на практиката винаги е един и същ – практиката започва със слънчеви поздрави и завършва със седяща поза (Падмасана, Лотос) и почивка, а различните асани постепенно запълват пространството между тези два полюса. Обучението по традиционния Майсор метод е от полза за ученика на множество нива. Дава възможност ученика да придобие независимост и увереност в своята практика (Садана – духовна практика). В същото време практиката става лична, когато ученика се научи да я изпълнява сам. Ежедневната практика ни помага да усвоим, разберем метода и да се насладим на широкия спектър от ползи. За да се постигне това, най-добре е да се приложи бавен подход с всеотдайност и търпение.