“Нека не поглеждаме назад с гняв, нито напред със страх, а да гледаме наоколо с внимание.”

Дишането e ключа

Всички би трябвало да са наясно колко е важно дишането за живота. Дишането е най-важната ни жизнена функция, източника ни на енергия и прана, постоянният ни спътник в живота. За щастие си имаме вграден механизъм, който се грижи да дишаме независимо дали мислим за това или не. Ако забравим да дишаме този механизъм се включва и извършва дишането вместо нас.
При изследванията на жизнената сила, енергия и дъх, древните йоги открили, че автоматизираното дишане не е най-добрия начин за зареждане с прана. Прана е жизнената сила и енергия, която ни поддържа живи. Когато разполагаме с повече прана, имаме повече енергия, здраве и хъс за живот. Когато нивото на прана ни е ниско сме изморени, депресирани, с ниска жизненост.
В опитите си да разберат тайната на доброто здраве, жизненост и духовна сила йогите навлезли много дълбоко в познанието на прана и дишането. Въпросът бил: Как да съберем повече прана (жизнена сила) за да можем да живеем живота си на максимума на заложения ни потенциал? Проблемът е, че начинът по който повечето от нас живеят ни струва енергия и тази похарчена енергия много трудно се връща. Ако това продължи за дълго, постепенно губим жизненост, енергия и накрая живота си. Древните текстове казват, че когато прана напусне телата ни животът свършва и резултатът е смърт.
За да избегнат този резултат йогите насочили вниманието си към рафинирането на дъха (дишането). Те измислили цяла система за контрол и удължаване на дъха, която повечето от нас познават като Пранаяма. Чрез специални съзнателни модели на дишане количеството прана може да се увеличи почти безкрайно, ако разбира се тези модели се изпълняват правилно. Грешна практика би довела до много малко, ако въобще доведе до някакво увеличение на прана.

Уджаи

Тези, които са ходили на йога сигурно са пробвали някои пранаяма техники. Както може бе сте разбрали, някой от дихателните техники са доста трудни и изискват дълбока концентрация и внимание. Изглежда, че повишаването на прана изисква големи и продължителни усилия.
За щастие, има и по-простички методи, които всеки може да научи и практикува. Ако сте били в класове по Ащанга или Виняса са ви го показвали безброй пъти: Уджаи.

Какво е това?

Това е основното йога дишане, което би трябвало да съпътства цялата ви физическа практика. Това е звукът, който ангажира вниманието ни и ни държи ин дъ флоу докато преминаваме от поза в поза по време на Ащанга йога практика.
Повечето от нас си мислят, че уджаи е този подобен на дишането на Дарт Вейдер звук, но нека го изследваме малко по-дълбоко. Истинската същност на уджаи не е толкова звука (може да се диша уджаи и без звук) колкото вида и качеството на дъха, който правим. Това към което се стремим е равен и ритмичен дъх. Дишай равно, бавно и плавно е една от най-честите инструкции, които ще чуете в Ащанга йога шала.
Ако се загледате как дишат хората около вас, ще забележите колко неравно дишат. В един момент дъхът им е дълъг, в следващия бавен, дълбок, после плитък, постоянно се променя. Според йогите най-важният ключ към щастието и доброто здраве е постоянния поток на прана и жизнена сила. Неравният дъх и произтичащите от това енергийни модели са причината за много физически и ментални проблеми.
Най-доброто нещо, което можем да направим е да стабилизираме дишането си колкото можем по-често и за колкото може по-дълго. Постигаме тази стабилизация чрез практикуването на уджаи по време на цялата ни практика по ащанга. По този начин създаваме осъзнатост за дъха и прана и опитваме съзнателно да изгладим и стабилизираме енергийните си модели. Всъщност, това е най-същественият аспект на една йога практика, независимо каква поза или стил практикувате, защото дъх и прана са нашите най-важните функции.

Как?

По време на практиката се опитвайте да дишате плавно и равно, без напрежение. Концентрирайте цялото си внимание върху дъха си и се опитайте да не мислите за нищо друго. Фокусирайте се върху дъха. Изравнете дължината на вдишването с тази на издишването. Опитайте се да задържите дъха си супер стабилен и равен. Намалете малко физическата интензивност ако трябва, но дръжте дъха равен.

Повярвайте, струва си!

Ако инвестирате в стабилно и равно дишане, с времето, постепенно ще откриете огромни разлики.
Това е най-важното и печелившо вложение на време и внимание. Ащанга е практика на равно и стабилно дишане. Вложете време в тази практика и възвращаемостта ще ви е десетократна. Опитайте за месец и вижте какво ще стане. Никога няма да сте същите.

Сподели
Последни публикации