Традиционно Ащанга се практикува шест дни в седмицата. Почива се в неделя и на лунните дни – пълнолуние и новолуние.

Това са много специални моменти с голяма роля върху цялата земя, върху моретата и океаните, върху природните цикли и живота на земята (колкото и да не ни се вярва и върху човека като част от земния живот ) Всички древни цивилизации са уважавали и почители танца на слънцето и луната. Двете небесни тела, изобразяват мъжкото и женското начало, Ин и Ян, а тяхното движение е танца на енергията.

Фазите на луната се определят от относителното положение на Луната към Слънцето. Пълнолунието е момента в който Слънцето и Луната са в опозиция, а новолунието е техния съвпад, или сливането на енергиите им.  И двете небесни тела упражняват гравитационно влияние върху Земята.

Относителните им позиции създават различни енергийни потенциали, които могат да се сравнят с дихателния цикъл. Енергията на пълната луна съответства на пика на вдишането, когато интензитета и силата на прана са най-високи. Това е експанзивна сила със възходяща посока, която ни кара да се чувстваме енергизирани и емоционални, но същевременно не добре заземени. Около дните на пълнолуние се чувстваме изключително тонизирани, с високи нива на енергия, но тялото ни е по-стегнато. Енергията на новолунието съответства на края на издишането и съответно тогава силата на апана е най-голяма. Апана е контрактираща енергия с посока на движение надолу. Тази енергия ни кара да се чувстваме заземени и спокойни, по-гъвкави, но и по-тежки и лениви.

Редовната ви Ащанга практика ще ви направи по-сенситивни към влиянието на планетите върху тялото, енергията ни и менталното ни състояние. Спазването на лунните дни освен, че ни дава почивка от която тялото ни се нуждае, то е и начи да се синхронизираме с естествените цикли на земята и да почетем ритама на природата.

🌕

Новолуние 2024

11 януари

10 февруари

10 март

08 април

08 май

06 юни

06 юли

04 август

03 септември

02 октомври

01 ноември

01 декември

31 декември

🌑

Пълнолуние 2024

25 януари

24 февруари

25 март

24 април

23 май

22 юни

21 юли

19 август

18 сепрември

17 октомври

15 ноември

15 декември