1. Поставяне на намерения (санскалпа)

В началото на йога практиката може да зададем намерение. Намерението може да е насочено в различна посока, да практикувате леко и нежно, ако се чувствате изморени, да практикувате съсредоточени или намерение да излезете от зоната си на комфорт, да развиете доверие към себе си и увереност. Каквото и да е намерението, с което започвате йога практиката си, то е в състояние да повлияе над останалата част от деня ви. Това е като да правите списък с неща, които възнамерявате да направите през новата година, само че всяка сутрин. В допълнение, много по-лесно е да спазваш намерението си за деня – 24 часа, отколкото новогодишните намерения – 365 дни.

2. Поздрави слънцето

Традиционно практиката Сурия намаскар (поздрав към слънцето) се изпълнява по изгрев слънце, като техника за приветстване на слънцето и новия ден. Синхронизирането ни с ритъма на природата, чрез посрещането на слънцето, ни позволява да се влеем в нашия естествен и автентичен природен ритъм.
Много от нас са се потопили толкова дълбоко в света на технологиите и работния цикъл, че забравяме че сме част от природата. Сутрешната практика ни напомня за нашето автентично състояние на свързаност с вселената.

3. Пусни си тока

В своето онлайн видео, др. Гил Хедли брилянтно е обяснил защо е важно за оптималното здраве и тонус на тялото да се движим в началото на деня. През нощта мускулите се отпускат и докато не се движим, слоевете телесна течност и съединителна тъкан застояват. Това предизвиква и естественото желание да се протегнем след събуждане сутрин, като акт на освобождаване на натрупаното напрежение и раздвижване на телесните течности (кръв и лимфа). Ако не се движим и разтягаме, този слой течности между мускулите продължава да се сгъстява и причинява скованост, хронично стегнати мускули и общи болки.

4. Не започвайте деня в стрес

Знаем какво е да скочим от леглото след многократно звънене и отлагане на алармата и да бързаме, нашата нервна система със сигурност знае какво е. Подарявайки си час и половина сутрин за да се събудите и практикувате йога ще позволи на нервната ви система да започнете деня в много по-спокойно състояние. Нивото на кортизол (хормона на стреса) е високо сутрин, за да ни даде тласък да се събудим. Ако кортизола се увеличава бързо от допълнителния стрес от бързането сутрин ние поставяме началото на един също толкова пълен със стрес ден. Установяването на навика за сутрешна йога практика всеки ден позволява на тялото да изгради навик да изключва симпатиковата нервна система отговорна за стреса (известна като ‘fight or flight’) и да включва лечебната парасимпатикова нервна система, подобрявайки здравословното състояние както на тялото, така и на ума.

5. Премахва необходимостта от кафе

Йогата има фантастичното свойство да служи на нуждите ни. Тя може да бъде възстановяваща и релаксираща, но също и стимулираща и тонизираща. Дори ако се чувствате уморени след събуждането, сутрешната йога практика ще ви накара да се чувствате по-живи и будни. Специфичните асани и практики за повишаване на енергията включват слънчеви поздрави, огъвания назад и усуквания.

6. Активиране на имунитета

Белите кръвни телца в тялото ни, които се борят срещу болестите, са способни да направят най-доброто когато кръвния поток и лимфната система циркулират ефективно. Чрез сутрешната йога практика ние на практика събуждаме всички системи на организма, което подобрява кръвообращението и дава на имунната система незабавен тласък.

7. Станете щастливи

Наред с подобряването на кръвообращението и повишаването на имунитета, едно от най-големите предимства на сутрешната йога практика е подобряването на настроението. Проучване проведено от Йога Биомедикал Тръст в Лондон показва, че 94% от участниците страдащи от тревожност са се повлияли положително от редовното практикуване на йога сутрин, а 82% от страдащите от безсъние съобщават за подобрение.

8. Време за себе си

В случай, че сте родител или работата ви е свързана с управление на хора или грижи за другите, може да ви е трудно да почувствате, че имате време за себе си. Това допълнително време което отделяте за йога практиката ви сутрин може да е чудесен начин да си покажете не само, че ви е грижа за себе си, но и за другите. За да отдадем енергия на света е от съществено значение на първо място е да имаме достатъчно енергия в нас. Сутрешната практика е добър начин да направиш нещо за себе си.

9. Без повече отлагане

Ако сте от хората, които поставят новогодишните си цели и предизвикателства за по-здравословен живот, но никога не правите нищо за да се доближите до него – стартирането на сутрешна йога практика е най-добрия начин да се справите с отлагането. Поставянето на йога практиката на първо място в „To do“ листата за деня гарантира, че това ще е първото нещо което ще направите през деня и няма да се чувствате виновни, че днес не сте практикували. Постигането на нещо в началото на деня спомага за изграждането на увереност и чувство за себеуважение. Сутрешната практика изисква малко дисциплина в началото, но дори Аристотел е казал „Чрез дисциплина идва свободата“.

10. Медитация за ясен ум

Сутрешната йога практика не трябва да бъде само физическа, медитацията е част от йога практика с неограничени ползи и започването на деня с нея може да има дълбок ефект в кратък период от време. Осъзнаването на мислите ни и наблюдаването им, вместо вкопчването в тях още в началото на деня ни прави способни да оценим кои от тях са ни нужни и кои не, както и да останем с тази осъзнатост и през останалата част от деня. Навика да наблюдаваме мислите си без вкопчване е един от най-полезните навици, които можем да усвоим и моментално ще започне да определя нашите действия: спокойният и заземен човек взима различни решения от стресирания и тревожен човек.

11. Положителни утвърждения

Ако сте съвсем начинаещи в медитацията и умът се плаши от наблюдението, практиката с произнасяне на утвърждения тихо или със силен глас може да бъде много силна и изцелителна техника. Думата утвърждение се дефинира като „емоционална подкрепа“ създаваща стабилност. Чрез рецитиране на фрази като: „Аз съм спокйна“, „Аз съм в мир“, Аз съм силна“, „Аз съм могъща“ точно в началото на деня ни дава чувство за сигурност и стабилност, думи и мисли като тези мигновено въздействат върху тялото и ума ни. Мислите и думите ни създават химически реакции в тялото ни – една щастлива мисъл ще стимулира тялото ни да създаде „щастливи“ химични съединения, негативните мисли и думи ще накарат тялото ни да създаде „негативни“ химични съединения. Усвоите ли този навик на повтаряне на утвърждения, мозъкът ви буквално ще пренапише себе си.

12. Дишай тук и сега, за да бъдеш тук и сега

Осъзнато дишане – внимание и фокус върху всяко вдишване и издишване, наблюдавайки качеството на дъха – е ключа към присъствието ни в настоящия момент. Лесли Каминов го е казал много точно: „Тялото ни се опитва да ни задържи в миналото, умът ни се опитва да ни отнесе в бъдещето. Само дъхът ни ни задържа в настоящето.“ Когато умът е зает, неспокоен и през него препускат мисли (chitta vrittis), ако насочим вниманието си към дишането ще се измъкнем от капана на ума и ще се върнем в реалността. Докато в повечето случаи мислите ни често нямат нищо общо с това което стои пред нас, то дъхът винаги е напомняне за това което е тук и сега.
Движението в йога практиката винаги е инициирано от вдишване или издишване, движейки се с дъха ние се движим в настоящия момент. Плиткото дишане високо в гърдите показва стрес и допълнително активира тялото да отговори с допълнителен стрес, докато дълбокото коремно дишане, когато на корема е позволено да се разшири и да се отпусне в дишането успокоява нервната система и пренася и тялото и ума в настоящето, което води до много по-спокоен и осъзнат живот. Ако осъзнатото дишане може да стане навик, ще можем да го използваме в ежедневието си за да бъдем по-спокойни, осъзнати и жизнени.

13. Подобряване на метаболизма

Сестрата на йога – Аюрведа, казва, че цялото ни здравословно състояние се определя от здравето на храносмилателната ни система. Може да пием всякакви зелени смутита и шейкове, да ядем органична храна, но ако тялото ни не може правилно да усвоява и асимилира всички тези хранителни вещества е все едно да изхвърлим храната директно в боклука… Чрез практикуването на йога сутрин се подобрява метаболизма и храносмилателната система, или още известна като „храносмилателен огън“ – агни. Когато циркулацията на системата е подсилена и вътрешните органи са нежно масажирани от асаните, храносмилателната система е много по-ефикасна при освобождаваме на токсините и правилното усвояване на витамини и минерали от храната.

14. Усилва умствения капацитет

Фокуса на ума рано сутрин не е нещо, с което повечето хора са свикнали, но има значителни ползи за повишаването на производителността и будността ни през останалата част от деня. Ако срещате трудности да се концентрирате по време на работа или в училище, прекарайте няколко минути в осъзнаване на дишането и няколко леко предизвикателни йога пози и умът ви ще се събуди мигновено.

15. Ранни часове

Традиционно древните йога текстове гласят, че часовете между 4:00 и 6:00 сутринта са най-подходящи за йога практика и медитация, защото умът е най-спокоен, а и останалата част от света все още не се е събудила и задействала, съответно има усещане за спокойствие във въздуха. Ако тези часове са малко ранни за вас…

16. Станете ранобудни

Ако не сте човек, който скача от леглото, за да изживее един прекрасен ден, то този нов навик може да ви направи такъв…! Сутрешната практика позволява на хората, които могат лесно да проспят деня си да го оползотворят. Точно както йога позите, които най-много се нуждаем да практикуваме, но най-малко харесваме, така и дисциплината в ранното ставане, която не бихме избрали, може да ни донесе най-много полза. Животът е кратък и е наистина безценно да изградите навик да ставате малко по-рано за сутрешна практика, вместо да се успите и да пропилеете деня си.

17. Удължаване на ползите

Ако обикновено практикувате йога вечер обмислете да смените практиката си със сутрешна за 21 дни – по този начин ще имате възможност да чувствате ползите от практиката по-дълго време. Със сигурност един цял ден изпълнен с осъзнат дъх, способност за присъстване в настоящето, здравословно храносмилане, подобрени функции на организма и повишено настроение е по-добре от няколко часа от това състояние преди лягане, нали?

18. Вътрешния свят създава външния

Буда е добре известен с твърдението, че преживяванията ни в заобикалящия ни свят са напълно и изцяло сътворени от нашия ум. Ще забележете как светът като по чудо се променя в момента, в който излезете от йога практиката си. Хората на улицата изглеждат по-дружелюбни, по-лесно ви е да се разбирате с близките ви, изборите, които правите са по-здравословни за вас, даже и шефа ви е приятен!
Това е трикът: не се променя света, променя се умът!
Започнете деня създавайки позитивно пространство в себе си и външната среда също ще бъде по-позитивна.

19. Познавай себе си

Сутрешната практика е перфектният начин да измерите дали действията ви извън нея имат позитивно или негативно влияние върху вашето физическо, умствено и емоционално здраве. Ако чувствате, че ви е тежко по време на сутрешна практика, то това означава, че има шанс снощната вечеря да не е смляна правилно или, че сте яли прекалено късно. Ако тялото ви е уморено и усещате болка, това е съобщение от него, че го напрягате прекалено много и има нужда да се възстанови. И ако забележите, че умът ви е фокусиран върху една определена мисъл или притеснение по време на медитация, тогава ще знаете, че е време да послушате тялото си и да вземете мерки. Посредством ежедневното практикуване на йога ще забележите, че се променяте, защото силата и гъвкавостта както на тялото, така и на ума ви ще се подобри значително.

20. Размърдай се!

Ако по-голямата част от деня ви минава в седене на бюро или в колата, сутрешната йога практика е лекарството, от което се нуждае тялото ви. Позите с извиване на тялото назад са ефективно противодействие за несъзнателното прегърбване, което практикуваме през деня. Помага за отваряне на бедрата и таза, което е друга област на тялото силно засегната от продължителното седене. Чрез сутрешната йога практика си припомняме каква е правилната и здравословна стойка, което ни помага по-често да следим за нея през деня и да я коригираме, респективно превентира болките в гърба.

21. Започнете сега!

В йога практиката няма необходими предварителни условия; няма нужда да сте гъвкави, силни, слаби, вегани, или да се вписвате в който и да било друг стереотип, с който биват описвани „йога хората“. Всичко което трябва да направите е да бъдете себе си и да оставите практиката да свърши останалото. Знайте, че целта на йога практиката не е да придобиете способността да правите впечатляващи стойки, не е и да можете да медитирате часове наред; целта е да намерите кои сте под повърхността на лошите навици, които са се натрупали с времето, тракането на ума и болките в тялото. Става въпрос за това да сте вашето автентично аз. Както казва поговорката: „Започнете от там където сте. Използвайте това, което имате. Правете това, което можете“.
Сподели
Последни публикации