Ин йога

Източните системи ни учат, че здравето се базира на баланса между активност и пасивност, дейност и релаксация, ИН И ЯН. На баланса се основава целия холистичен подход на Традиционната китайска медицина и на йога и аюрведа учението.

Ин йога се основава на древната китайска медицина, философия и вярвания, според които в тялото на човек има пътища (меридиани), през които протича Eнергията (Чи или прана). Чрез разтягане, задълбочаване и задържане в позите, ние премахваме блокажите и позволяваме на енергията да тече свободно.

Нуждата на съвременния човек

Ин йогата е контрапункта на забързания ни и напрегнат живот изпълнен с тичане и състезание с времето и целия свят около нас. Живеем в света на бързата храна, бързите постижения, бързите връзки и в цялото това бързане не намираме време да се потопим и насладим на живота. Днес повече от всякога човека има нужда да забави темпото. Да поспре и да се огледа, навън и навътре в себе си. Да види красотата на разцъфващото дърво и да усети екстатичността на дишането си.

Тази бавна и отпускаща практика работи с парасимпатиковата нервна система, която пряко отговаря за релаксацията, по време на която се активират естествените функции на тялото ни да се регенерира и самолекува.

Фасцията и ин йога

От физиологическа гледна точка ин йога е насочена към дълбоките съединителни тъкани като фасцията, сухожилията, ставите и костите. В ин йога задържането в позите е доста по-дълго, отколкото в другите видове йога, като целта е да се даде време да се разтегнат, подхранят и стимулират тези тъкани. Фасцията е съединителна тъкан, която обгръща мускулите и костите. С годините и при липса на здравословно движение тя губи своята еластичност, което води до болки и скованост. Подобряването на еластичността на фасцията и подвижността на ставите води до по-голяма гъвкавост. За да се отпусне и разтегне, фасцията се нуждае от минимум 2 минути задържане в позата. Това дава възможност да освободим стегнатите и блокирани места и да подобрим енергийната проводимост на тъканите.

Ин йогата подобрява дишането и стимулира кръвообращението. Насочването на вниманието към дишането и съзнателното му задълбочаване внася повече кислород в цялото тяло. Пълноценното дишане подобрява работата на вътрешните органи, регулира сърдечния ритъм, успокоява ума, балансира нервната система и не на последно място – стимулира кръвообращението.

За кой е подходяща Ин йога практиката?

Ин йогата е подходяща за всеки, без значение от възрастта и физическата подготовка. Дори най-мързеливите ще се насладят на практиката, а за хиперактивните Ин йога практиката е лечебен процес. Нежния и отпускащ подход към тялото дава възможност за дълбоко потапяне във вътрешния ни свят, а диамантите скрити там са безценни.

Може да се включите в ин йога практиките всяка сряда от 19:30.

 

Автор: Цвета Кънчева 

 

Сподели
Последни публикации