За Йога и семейството

Често срещан превод на думата Йога е обединение, единение или сливане. Тълкованията на текстовете говорят за сливане с божественото или постигане на състояние на усещане за единението с абсолюта. Понякога тези трактовки ни звучат малко абстрактно или отнесено, особено когато сме в началото на йога пътя ни. В тази статия ще си позволя да направя друг паралел, който няма претенция за научен, но има претенция за изживян. И тъй като вярвам, че вселенските закони важат на всички нива, както в макро космоса, така и в микрокосмоса ще сляза от макро-космическото ниво на едно по-прагматично и осезаемо, а именно социалната единица на семейството.
Вярвам, че преди да достигнем до състояние на Йога в неговия най-висш смисъл на свързване и единение с божественото трябва да извървим дълъг път и колкото и клиширано да звучи, той започва с малки стъпки.

Създаване на семейството

Първата стъпка е да се научим да имаме връзка, отношения с друг човек. Да се научим да сливаме енергиите си с партньор (приятел, бизнес партньор или интимен партньор). Всички ще се съгласите, че всяка една връзка представлява проект, който изисква съзнателна и целенасочена работа. Работа в посока на осъзнато балансиране на енергиите и отношенията между двама. И понеже ви споменах, че текста има претенцията за преживян, ще дам за пример проекта Ащанга йога шала. Проект, в който се сляха две доста различни енергии, енергията на Красен и моята. Вече четири години работим осъзнато по отношение на това сливане, не винаги сме били на едно мнение, не винаги сме минавали гладко през задачите спуснати ни от живота, но в този път се научаваме на най-важното, на приемане. Така съществува Ащанга йога шала като проект на сливане. Щастлива съм вървейки по този път и вярвам, че това е подготовка за сливане с божественото.

Създаване на племето

След четири години на ежедневно създаване на Ащанга йога шала като резултат от танца на Шива и Шакти дойде момент в който да преминем на следващото стъпало, а именно създаването на племето. Племето като социална единица представлява разширено семейство, в което всеки от членовете влиза със своята индивидуалност и допринася за създаването на един нов егрегор (Егрегор е окултно понятие, представляващо „мисловна форма“ или „колективен групов ум“, автономно психическо образувание, съставено от и влияещо върху мислите на група хора.)

Ако първата стъпка е двама души да танцуват на ритъма на живота, без да се настъпват, то би трябвало да е по-предизвикателно 6 човека да танцуват заедно на ритъма подаван от вселената. Но живота е изключително интелигентен и се движи и ни подканя в ситуации, за които сме готови. Живота никога няма да ни поднесе нещо, с което не можем да се справим.
Усещам че се ражда нещо прекрасно, едно разширено семейство, в което се сливат знанията, енергията и сърцата на 6 различни по темперамент, заряд и енергия учители. И това сливане е свещенодействие и съм убедена, че обединението ни е стъпка в посока на Йога. В това свещенодействие участват всичките ученици, които практикуват в шалата и нямаше да е толковоа светло това пространство без всички ученици, които създават нови вселени в пространството ни.
Основната ми идея е, че ако не се научим да се обединяваме в живота, то не вярвам, че ще достигнем до обединяване с божественото.

Благодаря

Искам да благодаря на Елка, Вили, Поли и Асен! Благодаря Ви от все сърце, без вас нямаше да се справим!
Благодаря и на господ, че синхронизира енергиите ни така, че да ни събере.
Душата ми е пълна, сърцето ми е радостно, а племето ни е цялостно.
Да бъде светлина, радост и лекота!

Сподели
Последни публикации