Модерната йога не е духовна практика

За човек, копнеещ за духовно извисяване, пътят на традиционната Йога, с многото си различни аспекти, може да бъде идеалното средство. Въпреки това, когато автентичният търсaч на духовни истини започне да изследва огромния брой модерни стилове и адаптации се оказва, че те вече не се използват като духовно средство, защото „всеки знае“ (неправилно), че Йога е просто програма за физически упражнения.

Външният вид пречи да се намери автентична Йога

Въпреки че не е вярно, че Йога е просто физическа програма, това изглежда така за по-голямата част от хората. Поради това много искрени търсещи не намират автентичната Йога, която съдържа някои от най-висшите учения и практики, известни на човечеството.

Йога се фокусира върху духовното, още от самото начало

Следването на автентичната Йога може да донесе на човек не само духовна реализация, но и странични ефекти, които включват сила, издръжливост, гъвкавост, елиминиране на голям брой заболявания или укрепване на здравето на физическо, ментално и емоционално ниво. Намерението на йога, обаче е да се съсредоточи върху духовното още от самото начало. Чрез тази автентична ориентация на Йога идват много плодове, включително физическите ползи.

Наложително е да се утвърди истинската същност на Йога

Проблемът не е в промяната на пътя на онези, които практикуват адаптации на Йога или само малки части от Йога. Те имат абсолютно  право да правят каквото си искат. Това, което е необходимо, е да се изясни истинската същност на автентичната Йога и да се предостави възможност на истински търсещите да я изучават и практикуват на повече места. За щастие един малък процент от учителите се опитват да го правят.

Практиката ви може да се нарича ЙОГА само ако целта ѝ е ЙОГА

Каква е целта на Йога вижте тук:

Представете си, че отивате на поклонение (Ятра) на свещено място в Хималаите (или друга такава дестинация). По време на пътуването си може да летите със самолет, да карате в кола и да вървите много пеша. Пътешествието ви се превръща в поклонение само поради вашето дълбоко убеждение за дестинацията, която търсите. Въпреки това във всеки един момент в небето около планетата има хиляди самолети. Има милиони и милиони хора, които се возят в коли. Има и още много милиони, които ходят някъде. Дали всички тези хора отиват на свещено поклонение в Хималаите? Разбира се, че не.

Нещото, което прави летенето със самолет, карането на кола и ходенето поклонничество е намерението в сърцето за дестинацията, която се търси. Именно намерението за целта, наречена Йога, прави процеса, водещ там, също Йога, а не самите действия.

Фактът, че човек движи тялото си по този или онзи начин, или прави някаква дихателна практика, сам по себе си НЕ представлява Йога. Йога е пътуването (Ятра) към Йога, което е съюзът, който се търси. Хората може да имат различни начини да опишат този съюз, наречен Йога, като например да кажат, че Живатман познава себе си като Параматман (индивидът и абсолютът), или съюзът на Шива и Шакти (статичното и активното), или точката на разделяне на Пуруша и Пракрити (съзнание и материя). Както и да бъде описан този съюз или Йога, той има общо със съединението, наречено Йога.

Ако човек не работи с взаимоотношенията си с външния свят, с личността си, с тялото, с дъха или нивата на ума с намерение да постигне целта, наречена Йога, тогава процесът по пътя просто НЕ Е ЙОГА.

Има много хора, които практикуват и преподават дихателни техники без да използват думата Йога (Вимхов например). Когато преподават тези  дихателно техники за здраве, те не споменават каквото и да е постигане или реализиране на по-висшия съюз, който е в основата на Йога. Би трябвало да им се възхищаваме, че не наричат работата си Йога, въпреки че дихателните тренировки са част от Йога. Честно казано, може би никога не е минало през ума на много от тези практикуващи да наричат обучението си Йога. Това е както трябва да бъде.

Добър пример са и функционалните тренировки или обученията за мобилност, които интегрират йога пози в своите програми, но не използват думата Йога. По този начин техните ученици получават някои от предимствата на това малко парче Йога, като в същото време не изкривяват автентичната Йога в очите на тези ученици.

Увеличаващото се използване на тези термини е много добра новина за Йога, тъй като те по-точно посочват какво всъщност се прави, вместо измамно да наричат практиките Йога. Би трябвало повечети от практиките, които в момента се предлагат в йога студиата да се наричат функционални тренировки, защото те са точно това.

Защо тогава много други „специалисти”, които работят с тялото, дъха и ума, наричат своите практики Йога, като напълно игнорират целта или дестинацията на Йога? Трябва ли да кажем, че масажистите, дихателните терапевти и психотерапевтите преподават Йога, защото работят с тяло, дишане и ум? Разбира се, че не.

Дестинацията на Йога е Йога, точка. Всяко използване на практиките с друга цел просто не е йога.

Сподели
Последни публикации