Грешка на композицията

Злоупотребата с думата „йога“ често включва онова, което логиците наричат ​​грешка на композицията. Тази грешка се получава когато проектираме характеристика, която сме приели, че важи за частта върху цялото – грешно приeмаме, че когато нещо важи за една част, то важи и за цялото. Това може да доведе до невярното заключение, че всеки път, когато човек прави някакво действие, което е включено в Йога, този човек задължително прави Йога. Някои от примерите по-долу може да звучат глупаво, но тази грешка на композицията е това, което се случва, когато се каже, че Йога е физическа практика за сила и гъвкавост, за управление на стреса или за медицинско лечение или терапия (Модерната йога).

Вижте тук каква е целта на традиционната Йога

Целта на Йога е Йога, което е свързано с осъзнаването чрез директно изживяване на най-висшето единство на нашето същество. Практики, които не се правят с тази цел, просто НЕ са йога. Ето няколко очевидно неразумни и неверни аргументи за същността на Йога. Те са дадени като примери за абсурдността на грешката на композицията:

 • Упражненията за гъвкавост са част от йога; следователно всеки, който се разтяга, практикува йога.
 • Регулирането на дишането е част от йога; следователно всеки, който умишлено диша плавно и бавно, практикува йога.
 • Активирането на мускулите на аналния сфинктер е заключване, което е част от Йога; следователно всеки свиващ тези мускули прави Йога.
 • Чистота на тялото е част от Йога; следователно, всеки, който подържа тялото си чисто, практикува Йога.
 • Пречистването на стомашно-чревната система е практика на Йога; следователно всеки, който прави клизма, практикува йога.
 • Концентрирането на ума е част от Йога; следователно всеки, който се концентрира, практикува Йога.
 • Състоянието на любов е част от йога; следователно всички хора, които обичат семейството и приятелите си, практикуват йога.
 • Честността е част от йога; следователно всеки честен човек практикува йога.
 • Чувството на задоволство е основа на йога; следователно всеки, който е доволен, практикува йога.
 • Яденето на здравословна храна е част от Йога; следователно всеки, който яде пресни зеленчуци, практикува Йога.
 • Неподвижното седенето е част от йога; следователно всеки, който седи неподвижно, практикува йога.

Ето някои други неверни твърдения за Йога, които за съжаление се приемат широко като истинни.

 • Тъй като Йога е полезна за тялото, Йога е програма за физически фитнес. (Грешно; целта на Йога е Йога.)
 • Тъй като Йога намалява стреса, Йога е метод за управление на стреса. (Грешно; целта на Йога е Йога.)
 • Тъй като Йога има ефект върху физическото здраве, Йога е медицинско лечение. (Грешно; целта на Йога е Йога.)

Разбирайки „грешката на композицията“ и разсъждавайки върху прости примери като горните, е по-лесно да разберем широко разпространеното погрешно схващане, че Йога се отнася до програма за фитнес, управление на стреса или някаква терапия. Висшата цел на Йога е реализирането на изначалния съюз с чистото съзнание, душа, дух, пуруша, атман или други подобни думи. Други практики и цели може да са доста полезни, но НЕ са част от Йога, освен ако основният мотив за изпълнение на тези практики не е тази висша цел (Йога).

Уебсайтът Sivananda Yoga Om на своята начална страница обяснява:

Йога означава съюз: „Въпреки че много хора смятат, че този термин се отнася до обединение между тяло и ум или тяло, ум и дух, традиционното разбиране е съюз между индивидуалното съзнание и универсалното съзнание, между живатмана и параматмана. Затова Йога се отнася до определено състояние на съзнанието, както и до методите, които помагат на човек да постигне тази цел или състояние на единение с божественото.

Сподели
Последни публикации