Отчет (пред учениците) за изминалата 2017

 

Една година от създаването на Ащанга йога шала, първото място в България, където Ащанга йога се изучава по традиционния, автентичен метод, наречен Майсор. През 2011, когато започнах да прeподавам Ащанга йога не съм си и мечтал за такава година. За една година, екипът на Ащанга йога шала (Цвета Кънчева, Олга Мирчева, Лаура Славов и моя милост Красен Стоянов) беше домакин, практикува и асистира, пътува и учи от едни от най-големите имена в света на Ащанга йога. През януари Цвета изкара седмица обучение с Джилиан Муни, единиствения оторизиран учител в Ирландия. От 15 февруари до 15 март ни гостува симпатичния шотландец Кристофър Кон, оторизиран учител с 15 годишна практика в Майсор, Индия. Месец практика и асистиране на учител с такъв опит – безценно преживяване и за учителите и за практикуващите в шалата.

В края на март Олга беше на обучение в Солун с Тай Ландрум, водещия учител на създадената от Ричард Фрииман и Мери Тейлър Майсор програма в Колорадо, една от най-известните Майсор програми в света.

През април заедно с Цвета бяхме на уъркшоп с Марк Уолш, британски психолог и създател на Embodied yoga. В началото на юни, отново с Цвета, отскочихме до Белград за Майсор практики и уъркшопи с Ларуга Глейзър и Дейвид Фредриксон, едни от най-вдъхновяващите учители на нашето време.

В средата на юни ни гостува гуруто на йога анатомията Стю Гърлинг. Да черпим от необятните му знания – безценно. От 15ти юли до 30 август на гости ни беше Майкъл Дюран Шаборт, второ ниво оторизация, учител с огромен опит и познания.

От 1ви септември до 15 октомври за втори път в Ащанга йога шала гостува Кристофър Кон.

В средата на октомври Цвета и Лаура бяха на Ащанга йога конференцията в Амстердам, където черпиха знания от Ларуга Глейсър, Петри Райзанен, Дейвид Гаригес, Шармила Десай, Гретчен Суарез.

През 2011, след първия ми сезон в Индия, дълбоко запленен от силата на този метод открих, че в България той просто не се преподава. Държа да отбележа, че водените серии по Ащанга йога, които повечето йога студия предлагат НЕ СА Ащанга йога ( водена серия е когато учителят води учениците през цялата или най-малко половината от първата серия на Ащанга йога). Много ми се иска всички да разберат един път и завинаги.. Водените серии НИКОГА, ама НИКОГА не са били начина на преподаване на Ащанга йога. На повечето хора им отнема години за да научат цялата серия и това е абсолютно нормално. Идеята на традиционния Майсор стайл метод е, че всеки ученик може да започне от там, където се намира и да продължи практиката си със собствена скорост. Първия ден ще научите слънчевите поздрави. След няколко дни ще прибавите още няколко пози. След седмица още една. Серията се изучава в продължение на много време, през което ученикът трупа сила, гъвкавост, издръжливост и концентрация. По този начин е не само по-лесно да се разучи серията, но е и много по-приятно. А и е по-безопасно за тялото. На всички ни се иска да научим още и още пози, но в тази практика това желание много бързо среща лимитите ни. Понякога е забавно да пробваме позите напред в серията, но ако изведнъж решим да ги правим всеки ден, много бързо ще финишираме с болки, травми и изтощени. 

Красотата на Ащанга йога

Ащанга йога, изучавана и практикувана по традиционния Майсор метод е много красива практика, която може да ни даде невероятни ползи. Безкрайно ме натъжава когато виждам как хора не опитват или се отказват от Ащанга заради начина, по който се преподава и ширещото се поради това мнение, че видите ли, това е мега тежка практика. В Майсор класа (Майсор е името на града в Индия, където преподават Кришнамачария и Шри К. Патаби Джойс ) ученикът практикува в своето темпо и ритъм под наблюдението на учител. Това е като индивидуален клас в група. По време на традиционния Майсор метод учениците получават индивидуално внимание посредством напътствия и физическа помощ при построяването на позите. Майсор класът предоставя свободата да дойдете на практика когато пожелаете; можете да започнете практиката си по всяко време в рамките на сесията, която обикновенно е три часа. За някои практиката ще бъде 30 минути, за други 90.

Какво е парампара?

Ако през 2011 се питах защо този уникален метод не се преподава в България, сега вече знам отговора. Учител по Ащанга йога Майсор стайл се става трудно. Изисква дългодишна, постоянна, редовна практика с учител от традицията. Този процес на предаване на знанието от учител на ученик се нарича парампара и е единствения начин да станете учител по Ащанга йога. Продължава постоянно, т.е учителите са винаги и ученици.

Учителите от трацицията са малко и струват скъпо, което си е разбираемо – те също са минали и продължават по този път. Ащанга йога се изучава шест дни в седмицата, в дълги сесии и изисква индивидуален подход към всеки ученик. Да си учител по Ащанга йога е много сериозен ангажимент – ангажимент към личната си практика, към постоянното си израстване и усъвършенстване, сериозен ангажимент към всеки ученик.

Учителите са най-ценния ни актив

Задължително условие за изграждането на една силна Майсор програма е наличието на добри учители. Сам човек не може да се справи. В Ащанга йога шала са четирима. Не минава ден без да благодаря за Цвета, и за Оля, и за Лаура. Четирима влюбени в метода и практиката и готови да споделят тази любов с всеки прекрачил прага на шалата. Всеки ученик има четирима учители. Един метод, една система – четири гледни точки. Като прибавим към това и споделения опит на всички учители, които ни гостуват и на тези, при които ние ходим – се получава Ащанга йога шала. Учителите са най-ценния и актив, а най – голямата радост са учениците.

Учениците са най-голямата ни радост

Можем да преподаваме само това, което сме научили от учителите ни и, още по важно, това, което учим от всеки, който практикува при нас. Добре е да се помни, че всеки, който идва и слага постелката си в нашето пространство (шала означава точно това – пространство) ни учи как да преподаваме, да започваме отново споделянето на този метод по нов начин.

Благодарим ви. Да сме свидетели на това как тази практика докосва дълбоко толкова много хора, как променя тела, навици и животи е толкова мотивиращо и вълнуващо. Поклон. И ако изминалата година беше наситена с преживявания, то следващата ще е още по… следете страничката ни за да сте осведомени.

Ащанга виняса е основата на всички виняса стилове, които се практикуват днес

Ащанга йога е метод, който се развива от хилядолетия и се занимава с моралното, физическо, емоционално, ментално и духовно израстване. Ащанга Виняса Майсор е модерен стил динамична, интензивна йога, която в световен мащаб набира огромна популярност поради широкия спектър от ползи съчетани в една практика, т.е. докато тялото ви събира мега сила и гъвкавост, докато изчиствате токсини, премахвате физически и емоционални блокажи, докато се учите как да се освобождавате от натрупания стрес, докато повишавате драстично енергията, с която разполагате, вие придобивате умението да фокусирате вниманието си, което веднага подобрява качествено живота ви. Просто, с каквото и да се занимавате, то започва да ви се получава много по лесно и приятно, тъй като вече сте се научили как да се фокусирате без да се разсейвате. Това е класическата, традиционна йога и е определяща за съвременната йога култура. Ащанга виняса е основата на всички виняса стилове, които се практикуват днес. Ако искате да опитате вкуса ѝ и да станете част от нашето семейство погледнете графика и ни елате на гости. Предлагаме две сесии – от 7:30 до 10:30 сутрин и от 17:30 до 20:30 вечер, всеки ден без неделя. Вече разбрахте, че можете да дойдете по всяко време в рамките на сесиите. Това си е индивидуална практика все пак 🙂

Автор: Красен Стоянов

Сподели
Последни публикации