Не съм много гъвкав. Признавам си. За учител по йога това си е предизвикателство. Но не такова, каквото очаквате. И да, разбира се, че има пози, които тялото ми просто не иска да направи, но предизвикателството, за които ви говоря е в главата ми. Гласът, който ми говори, ‘Не си достатъчно добър,” и ” Как можеш да преподаваш йога като не можеш да направиш това или онова?”.
Този мой вътрешен критичен глас почти ме отказа да стана учител по йога, карайки ме да вярвам, че не ставам. Но ако бях позволил на това съмнение да ме отклони от пътя, щях да пропусна едно от най вълнуващите си преживявания, нещо, което несъзнателно съм търсил много години, нещо, което сега ми носи толкова много радост.


ЙОГА МИ ПОМОГНА ДА СЕ ОТЪРВА ОТ СЪМНЕНИЯТА СИ


През целия си живот ако нещо не ми се е отдавало веднага не исках да продължавам с него. През целия си живот позволявах на гласа “Не си достатъчно добър в това” да ме контролира. Когато бях малък свирех на виолончело. Обичах да свиря. Свирих няколко години докато дойде първият концерт на детската филхармония. Тогава, на генералната репетиция, диригентът ме премести най-отзад, Сбъркал съм бил нещо си. Отказах се от виолончелото. Даже подкупих брат ми да го счупи, защото майка ми настояваше да продължа. Отказах се да правя нещо, което обичам позволявайки на една случка да ме убеди, че никога няма да стана добър виолончелист, и за какво въобще тогава да се занимавам. Не успях да прозра, че даже и да не стана солист на оркестъра, можех да продължа да свиря само защото обичам да свиря.


ПЕРФЕКТНОСТТА Е НИЩО. ВСИЧКО Е В СТРАСТТА


Ако правите нещо перфектно, но го правите без страст, какво добро носи то на вас или въобще на някого? Има толкова свобода в признанието, че има неща, които никога няма да правите перфектно.


НИКОГА НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ПЕРФЕКЦИОНИЗМА ДА ВИ ОТКАЖЕ ДА ПРАВИТЕ НЕЩО, КОЕТО ОБИЧАТЕ


Харесваше ме да практикувам йога и не исках да позволя на вътрешния ми критичен глас да ме убеди, че не ставам. По дяволите гъвкавостта. Щях да стана най-добрия йоги, който мога да бъда. Страстта ми да практикувам надделя над страха ми да правя нещо неперфектно.
Самата практика ме научи да приемам цялата си неперфектност, научи ме на отдаденост и упоритост. Често казвам на учениците си, че йога развива три качества – търпение, постоянство и ентусиазъм. Приложете тези качества към която и да е дейност и вижте дали няма да станете добър в нея, и най-важното, да я заобичате.
Все още има моменти, когато съмненията се прокрадват в главата ми. Безпокойство, че хората ме гледат и си мислят, ” И този дървеняк ли е учител по йога?” Често се шегувам, че съм най-схванатия учител по йога, който можете да срещнете. Истината е, че няма значение. Обичам да преподавам йога, да помагам на учениците си да променят тялото, ума и душата си. Това ме прави щастлив, и това е, което има значение.
Вярвам, че липсата ми на гъвкавост ме прави по добър учител. Повечето йога учители са избрали да станат такива защото са били природно гъвкави. Но как да разбереш какво се случва в телата на учениците ти, когато не си го преживял. Искам да вярвам, че това, че учениците ми знаят, че нищо не ми е дошло естествено вдъхновява собствената им практика и им дава кураж да продължават да практикуват, да растат и подобряват.

СРАВНЕНИЕТО И ПЕРФЕКЦИОНИЗМЪТ, ДВЕ НЕЩА, КОИТО НИ ОТНЕМАТ РАДОСТТА ОТ ЖИВОТА

И да, понякога се обезкуражавам когато видя снимки на йоги в страхотно изглеждащи пози. Тогава просто си напомням да спра да сравнявам практиката си, тялото си и уменията си с тези на другите. Напомням го често и на учениците си.
Ако непрекъснато се сравнявам с другите (в йога и в живота) се лишавам от радостта да правя това, което обичам и да бъда този, който съм. Не се опитвайте да бъдете някой друг. Опитвайте се да бъдете най-влудяващо чудесната ВАША версия, и се изпълнете с радост докато го правите. Ако обичате нещо, даже и да не ви се получава естествено, продължавайте да го правите, продължавайте да опитвате, продължавайте да практикувате.

Замисляли ли сте защо се казва йога “практика”?

Не е случайно, че наричаме йога – “практика”. Практикуваш не само начин на живот. Йога е нещо, което практикуваш за да станеш по-добра версия на себе си. Няма крайна дестинация. Пътешествието е безкрайно, но пътят е невероятно възнаграждаващ.
Наистина изпитвам голямо удовлетворение като погледна назад и видя колко далеч съм стигнал откакто започнах, колко много са се увеличили и гъвкавостта ми и силата ми. Щастлив съм, че продължих да практикувам, че продължавам да практикувам и бавно, но сигурно се усъвършенствам. Още по важна е трансформацията, която наблюдавам в главата и сърцето си. Липсата на гъвкавост в тялото ми ме научи да бъда по гъвкав със себе си. Научи ме да приемам всичко това, което съм, и всичко това, което не съм. Продължава да ме учи да не се осъждам твърде строго, да се радвам къде съм във всеки момент, всеки ден, винаги изследващ, винаги подобряващ, винаги учещ, винаги перфектно неперфектен.
Сподели
Последни публикации