Понякога се чувстваме демотивирани. Не ни се прави нищо, а в същото време сме неспокойни. Тогава започваме да правим неща, които ни източват енергията: преяждаме, преспиваме, гледаме твърде много телевизия, наркотици и т.н. После започваме да се чувстваме виновни защото знаем, че можем да правим много по-продуктивни (полезни неща), но някак си нямаме вдъхновение. Един път като попаднем в неспокойното удобство на мързела се усещаме заклещени и самокритичността ни преминава във вина и тази вина изпълва мислите ни. Мързелът не мори, а мъчи.

КАКВО Е МЪРЗЕЛ?


Често класифицираме мързела като състояние, от което някои хора страдат. Казваме, че това е резултат от липсата на мотивация. Идентифицираме се с това качество и просто приемаме, че сме мързеливи. Хората, които ме познават са го чували стотици пъти от мен : “Мнооого съм мързелив”.
Странното е, че дори сега, докато пиша тези редове продължавам да си го мисля. Един път като се идентифицираш -мързелив- бързо ти става черта на характера и спираш да изследваш този въпрос. Вече си знаеш, мързелив съм и това си е.
Да приемаме, че мързела е “състояние” в резултат на недостатъчна мотивация е доста повърхностно. Още повече, че тази диагноза не решава проблема. Как да мотивираш някой да не бъде мързелив?
Обикновено първата ни мисъл е да си намерим някаква причина. Започваме да правим сделки със себе си: Ако стана от дивана и отида на йога довечера ще се наградя с повече телевизия, или хубава пържола, или едно джойнтче. Това обаче не работи. Това даже задълбочава проблема тъй като фокусира вниманието ни върху това, което ще се случи, а не върху процеса. Привързваме се към резултата, което е голяма пречка да останем в момента.
Когато се опитваме да разберем същността си е много важно да разберем, че външният ни свят е просто отражение на вътрешния. Помнейки това, вече можем да рефлектираме върху въпроса: Когато проектирам мързел навън, какво се случва вътрешно?
Когато се чувстваме мързеливи, нямаме връзка с външния свят, нямаме интерес да погледнем по-дълбоко, разделяме се на аз(мен) и света около мен. Тъй като външния ни свят е отражение на вътрешните ни преживявания, това е индикация, че сме изгубили връзка със себе си.

Мързелът не е състояние, а само сиптом на състояние


Този по-дълбок фокус разкрива същината на мързела: мързелът не е състояние, а само симптом на състояние. Състоянието е разделение между вас и истинската ви същност, което пък рефлектира в липсата на връзка между вас и това, което ви заобикаля. В Йога Сутра, текстът, който обяснява що е това Йога са описани шест симптома на незадоволено сърце, на живот характеризиращ се със страдание. Това са желание, завист, гняв, заблуда, алчност и МЪРЗЕЛ. Тоест, всеки път когато усетите някое от тези чувства, това е симптом за нарушена връзка с вътрешната ви интуитивна интелигентност, с истинската ви същност, с душата ви, със сърцето ви…


Как да възстановим тази връзка?


Сега, след като знаем откъде идва мързела, как да построим тази вътрешна връзка за да се отървем от този модел? Както вече установихме, състоянието е отдалечаване от същността ни, а мързелът е симптома на това отдалечаване. Както при болест, третираме състоянието и симптома. Ето няколко метода за изграждане на тази връзка.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С ЕМОЦИИТЕ СИ

Цял живот ни учат да бягаме от емоциите си: Не реви, какъв мъж си. Не се ядосвай. Престани да пееш. Ама весело ми е. Ходи да се веселиш някъде другаде – позната история. В опитите си да се отдалечим от това, което чувстваме започваме да объркваме и смесваме емоциите си. Представете си топки конци хвърлени в торба: така се оплитат, че трябва доста време, за да ги разплетем. Това се случва и с емоциите ни, когато се опитваме да ги избегнем – оплитат се. И тогава се объркваме, не знаем какво чувстваме. Често просто нищо вече не усещаме.
Първата стъпка към разплитането (разпознаването) на емоциите си е да бъдем в момента. Когато сме в момента, можем да наблюдаваме как реагираме емоционално на всяко преживяване.
Построяването на връзка със себе си е процес. Емоциите са важен инструмент в себепознанието. Те не трябва да управляват поведението ни, но трябва да фокусират вниманието ни. Осъзнайте влиянието на емоциите в живота ви.
Задавайте си въпроса: Когато чувствам тази емоция, какво ме кара да правя? Или да не правя? След това изследвайте защо тази емоция произвежда желание за това определено поведение.

БЪДЕТЕ В МОМЕНТА

Един от най-важните и ефективни методи да бъдем в момента е съзнателното дишане. Когато се концентрирате върху дишането вие сте в момента; дишането се случва сега, не може да дишате в миналото или в бъдещото. Ако дишате съзнателно значи сте фокусирани в момента. Съзнателното дишане е медитация само по себе си.

ИЗРАЗЯВАЙТЕ СЕБЕ СИ

Направете нещо творческо: сгответе, рисувайте, пишете, пейте. Да изразиш себе си е да манифестираш себепознание. Да твориш значи да изразиш това, което се случва в теб. Спомнете си колко често чувате текст на песен или стихотворение и си мислите: леле, това е писано за мен. Успокойте се. Не е за вас. Просто някой е наблюдавал емоциите си и ги е изразил. След като започнете да изразявате себе си може да поразмишлявате как се чувствате от това изразяване. Колкото повече го правите, толкова по-дълбоко става познанието ви за себе си. Започвате да виждате несъзнателните си тенденции, да хващате измислените си истории, което води до по-добро разбиране за това кой сте и до по-дълбока връзка с творческото ви изразяване.

ЗАПОЧНЕТЕ ФИЗИЧЕСКА ПРАКТИКА

Започнете някаква физическа практика, за да се свържете с тялото си. Разбира се, Ащанга йога е най-доброто за това, но има и други практики.
Йога практиката създава усещане за тялото ви. Осъзнаването на физическите блокажи ви дава възможност да влезете по-дълбоко. Тези блокажи са физически проявления на емоционална съпротива. Ако сте практикували йога, сигурно сте чували някой да плаче или сте плакали вие. Аз съм плакал не веднъж. Това е освобождаване на емоции задържани във физическото тяло. Чрез йога практиката освобождаваме енергийните си канали за да може прана (жизнената ни енергия) да тече по-добре. Опознаването на тялото е чудесен инструмент за опознаване на емоциите ни и за свързване със заобикалящия ни свят.

ЖИВЕЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНО

Когато ни домързи търсим начини да прахосаме енергия, за да може физическото ни състояние да отговаря на менталното. Започваме да пре-яждаме, пре -спиваме, пре-пиваме, да предобряме. Да имаш здраво, енергично и гъвкаво тяло ти дава хъс за живот. Жизнеността стимулира движението. Хранете се здравословно, живейте скромно, не предобряйте. Живейте балансирано.
Когато си мислим за мързелив човек си представяме някой, който не иска да прави нищо. Но то не е, че не иска да прави нищо, просто не знае какво иска и нищо не го привлича достатъчно силно за да поддържа продължителна активност. Когато ви домързи, СПОМНЕТЕ СИ ДА ПОГЛЕДНЕТЕ НАВЪТРЕ. Разбирането, че мързела не е състояние, а симптом на състояние е много важно за промяната на това поведение.
Мързелът е резултат от недостатъчно силна емоционална, ментална и физическа връзка със заобикалящия ви свят. Това пък значи липса на връзка с вашето емоционално, ментално и физическо тяло. Когато сте свързани, сте пробудени. Интересно ви е и внимавате. Осъзнавате. Запленени сте и сте мотивирани. АКТИВНИ СТЕ.
Елате в Ащанга йога шала и ще ви излекуваме от мързела. Уууупс, вече разбрахте, че мързелът не е болест, а само симптом на състояние на липса на връзка с вътрешната ви интуитивна интелигентност. Методът за построяване на тази връзка се нарича Ащанга Йога.
Сподели
Последни публикации