Какво е йога?

Една практика може да се нарича Йога само когато съдържа всички осем елемента на йога (яма, нияма, асана, пранаяма, пратяхара, дхарана, дхяна и самадхи). Това е Класическата йога или Ащанга йога (Ащо -осем и анга -елемент).
Тези осем клона или осем стъпки са категоризирани по следния начин:
Ями: Това е моралния кодекс, който регулира отношението на личността към външния свят и социума. Петте ями са Ахимса (Не насилие), Сатиа (Истина), Астея (Не кради), Брахмачария (Мениджмънт на жизнената енергия) и Апариграха (Без алчност).
Ниями: Себенаблюдение и отношението на личноста към себе си. Петте ниами са: Сауча (Чистота), Сантоша (Удовлетворение), Тапас (Дисциплина), Свадхая (Себенаблюдение и Себеопознаване), Ишвара пранидхана (доверие и преданност към вишата сила, универсалната интелигентност, космическия разум, бог … към живота).
Асана: Йога пози;
Пранаяма: Контрол над дъха;
Пратяхара: Обръщане на сетивата навътре;
Дхарана: Концентрация;
Дхияна: Медитация;
Самадхи: Себереализация/ съюз с Живота, с Божественото

Как да практикуваме?

В тази статия ще обърнем внимание на първата нияма -Сауча или Чистота. Опитайте се да прилагате тези техники възможно най-често и наблюдавайте как ще ви се отрази – и на вас, и на хората около вас.

ТОВА Е ДОМАШНО. Направете го домашно за всичките си познати. Споделете статията и да видим какво ще стане

Чистота на РЪЦЕТЕ – да взимаш само това, което ти е нужно и да даваш това, което не ти е нужно, но е необходимо на друг.

Чистота на УШИТЕ – да не слушаш уплашени, озлобени и суетни хора, както и да предпазиш слуха си от сквернословие, сплетни и празни приказки. Да чуваш музиката в звуците около теб.

Чистота на ОЧИТЕ – да пазиш очите си от омраза, злоба, завист и въжделения. Да виждаш красотата, която те заобикаля.

Чистота на УСТАТА – да пазиш устата си от излишно многословие и сквернословие. Да помниш за силата на словото и да съобразяваш с нея преди да си отвориш устата.

Чистота на ТЯЛОТО и дрехите – да поддържаш тялото си и дрехите си чисти. Не забравяй,че здрав дух живее в здраво тяло.

Чистота на МИСЛИТЕ – да се откажеш от негативните мисли и злите помисли. Но и да не проявяваш жалост спрямо себе си. Мислите идват по двойки – положителна (съзидателна, творческа) и отрицателна (отхвърляща, разрушаваща). Ти избираш.

Чистота на ДУШАТА и СЪРЦЕТО – да пазиш и бдиш над своите душевни пориви и да не ги игнорираш. Сърцето е твоят пътеводител в живота, а душата е неговото вдъхновение. Чистота им предопределя пътят ти…

И все пак, човек не може да влезе във водата без да се измокри. Не се страхувайте от това да се изцапате, това е неизбежно и е част от пътя. Но и не забравяйте да почистите – това е ВАША грижа.

Сподели
Последни публикации