Кога йога вече не е йога?

Помислете за кола с липсващи части: Представете си, че виждате кола, а вашият приятел пита: „Какво е това?“ Казвате: „Това е кола“. Представете си, че на колата липсва колело и вашият приятел ви задава същия въпрос. Вие пак казвате: “Това е кола”. Но какво ще стане, ако ги няма и четирите колела , и вратите, а и двигателят? Тогава, какво бихте казали, когато приятелят ви попита: “Какво е това?” Може да кажете нещо от рода на „купчина боклук“. Може да не знаем точно кога става промяната, но някъде по пътя, когато премахвате частите, естествено ще спрете да казвате: „Това е кола“.

Без по-висшите цели, може ли Йога още да се нарече Йога?

Помислете за Йога с липсващи части: В кой момент и след колко адаптации към съвременната култура, Йога престава да бъде Йога? Когато Йога се лиши от по-висшите си цели и методи, може ли още да се нарече Йога? Кога Йога вече не е Йога? Представете си, че държите тухла в ръка и кажете на човек: “Това е къща!” Да вземем асаните (йога пози) и да кажем: “Това е Йога!” има точно толкова смисъл, колкото да кажем, че една тухла е къща. И двете бъркат незначителна, макар и полезна част (тухла, асана) с цялото (къща, Йога).

“Но е полезно! Много ми помогна!”

Един от най-често срещаните коментари, използвани за оправдаване на съвременните деволюции на Йога, е да кажете нещо от рода на: “Но е полезно! Много ми помогна!” Сякаш посочването на истинската същност на Йога по някакъв начин е в противоречие с извършването на други дейности, които са от полза за хората. Аргументът е, че ако от практиката хората станат гъвкави и по-малко стресирани, методът се нарича Йога.

Фактът, че физическите пози (или модерната йога) са ефективни, не е въпросът. Правенето на асани е полезно, но да го наречем Йога е съвсем различно нещо. Фактът, че тухлата е полезна, не я прави къща. Всяко физическо упражнение, като ходене или игра на тенис е полезно, но това не го прави Йога. Аеробиката, гимнастиката, фитнесът и кикбоксът също могат да бъдат полезни, но това не ги прави Йога. Масажната терапия, физическата терапия и дихателната терапия са полезни, но това не ги прави Йога. Психотерапията и консултациите са полезни, но това не ги прави Йога. Аргументът, че мъничкото парче от Йога, наречено асана, е полезно, не е легитимно оправдание да се обърне частта и цялото и по този начин да се твърди, че Йога, лишена от по-високите си цели и практики, все още е Йога.

Противниците на Йога предоставят подкрепа

По ирония на съдбата някои от най-откровените противници на Йога правят най-много, за да популяризират нейната автентична духовна същност. Водачите на някои религиозни организации забраняват уроци по йога да се провеждат в техните помещения поради духовния си характер. Те могат да бъдат доста откровени в осъждането си на йога. (Пловдивският митрополит наскоро представи книгата си „Йога – път към мрака“, а отец Габриел Аморт, който е главен екзорсист на Ватикана причисли Йога към сатанизма).

Противниците на Йога са доста откровени относно духовната цел на Йога, докато така наречените учители по йога често избягват темата. В един неотдавнашен пример в новините, религиозен лидер е спрял йога часовете в неговата обител, защото „инструкторът по йога е потвърдил, че крайната цел на йога е духовното извисяване на участниците. Той добавя: „Изглежда напълно неподходящо да дадем платформа на някого, който се застъпва за различна духовност“. Жалко за учениците, но той открито изразява автентичната същност на Йога.

Учителите твърдят, че Йога е само физическо

В същото време обаче, съвременните йога учители често твърдят, че това, което преподават, е само физическа програма, доказано полезна от лекари и поддържана от медицинската общност, и поставят малко или никакъв акцент или признание относно автентичните духовни цели на йога.

Учителите и противниците са си сменили ролите

Така имаме ситуация, в която съвременните учители по йога обикновено игнорират или свеждат до минимум духовната цел на Йога, докато противниците ѝ говорят доста силно, че Йога е духовна! Ролите са ефективно променени.

Какво да направите, ако търсите автентична йога?

Научете се да различавате  автентичната йога от съвременните адаптации!

Предизвикателствата пред онези, които търсят автентичната Йога като път към Просветлението или Себереализацията са много. Както при много начинания в живота, така и тук прогресът започва с разбиране. Разбирането на настоящата ситуация в съвременната  йога общност ще помогне изключително много в подобряването на способността да се разпознае разликата между съвременните адаптации и автентичната Йога на древните.

Статиите по-долу ще помогнат много за формирането на това разбиране:

Ако търсите духовното

Бърка ли се средството с дестинацията в модерната йога?

Каква е целта на автентичната Йога?

Какво значи да си добър в Йога?

Каква е грешката?

На какво ни учи Йога?

Какво е себереализация?

Защо Ащанга виняса йога Майсор най-добре изпълнява изискванията за практикуване и преподаване на атентичната, традиционна Йога?

 

Автентичният търсещ на автентичната Йога ще намери автентичен път

Култивирайте решителност: След като разберете разликата между модерните адаптации и автентичната йога се изисква решимостта да бъдете в малцинство, а не просто да се увличате в потока на най-новата прищявка. Тази решимост, последвана от действие, ще доведе автентичния ученик на автентичната Йога към автентичен път.

Ще дойде помощ

Казва се, че когато ученикът е готов, учителят ще дойде. Говори се също, че идеалният учител ще дойде за всеки ученик, в зависимост от стремежите, които търсещият държи в сърцето.

Сподели
Последни публикации